Prav tako se poslanec, ki je hkrati župan, sooča z navzkrižjem interesov, menijo v zunajparlamentarni NSi. Župan, ki je hkrati poslanec, je namreč v zelo privilegiranem položaju v primerjavi z drugimi župani, so dodali.

Zaradi slabega nadzora vlade nad zakonitostjo poslovanja občin postaja delovanje številnih županov vse bolj samovoljno, so zapisali v NSi. Vlada se očitno namerno izogiba temu nadzoru, ker se zaveda števila glasov županov v parlamentu, menijo.

Opozarjajo, da je za državljane taka situacija škodljiva. "Mnoge občine v finančnih poročilih izkazujejo, da niso zadolžene, v resnici pa gre za druge oblike zadolževanja, ki iz finančne dokumentacije niso razvidne," menijo v NSi.

Kot je znano, je skupina poslancev s prvopodpisano Cveto Zalokar Oražem (Zares) v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o poslancih, po katerem poslanci ne bi mogli več hkrati opravljati funkcije poslanca in župana oz. podžupana. Vlada je v začetku oktobra že podala pozitivno mnenje k predlogu.