Slovenija je začela s postavo : Handanović, Brečko, Jokič, Šuler, Cesar, Kirm, Birsa, Koren, Radosavljević, Novaković, Dedić.

Za Slovenijo je prvič z lepim strelom z dvajsetih metrov zadel Valter Birsa, nato pa v sodnikovem podaljšku še Nejc Pečnik, ki je v konici napada zamenjal Zlatka Dedića.

Sproščenost, optimizem in dobro vzdušje. Takšne in podobne besede so pred tekmo s Slovaško prevevale slovenski tabor. Bržkone je marsikdo pomislil, da je vse to le krinka za živčnost pred novo "zgodovinsko" tekmo, a fantje so pokazali, da so vendarle iz pravega testa. Pomemben test zrelosti so tudi pred očmi slovenskega predsednika vlade Boruta Pahorja in predsednika Evropske nogometne zveze Michela Platinija prestali z odliko in tako ohranili upe na neposreden preboj na SP. Tega bi dosegli ob zmagi v San Marinu ter ob porazu ali neodločenem izidu Slovakov na Poljskem.

Slovenski selektor z začetno enajsterico ni presenetil, v njej sta bila tudi vprašljiva Boštjan Cesar in Milivoje Novaković. Na razmočeni zelenici so slovenski fantje krenili odločno in takoj, že v drugi minuti, prišli do lepe priložnosti. Andraž Kirm je močno sprožil, vendar se je v slovaških vratih izkazal Jan Mucha. Tudi v nadaljevanju so Kekovi izbranci, ki so še nekajkrat nevarno poskusili, ob dinamični predstavi (v prvih 20 minutah) bolj ali manj nadzorovali potek tekme.

Toda na hitrem igrišču so nase opozorili tudi Slovaki. Med drugim je Janu Durici v deveti minuti veselje preprečila vratnica (spolzka žoga je namreč Samirju Handanoviću po močnem strelu spolzela iz rok), Marek Hamšik pa je v 31. minuti prav tako od daleč le ogrel dlani slovenskega čuvaja mreže. Po tem poskusu je ritem igre padel, ne eni ne drugi si ob malce previdnejši igri kot na začetku niso več priigrali omembe vredne akcije. Toda boljši vtis so pustili disciplinirani igralci v zeleni športni opremi in tako bržčas kar dobre volje odšli na odmor.

Birsa razbil slovaški zid

Slovaški selektor Vladimir Weiss je ob polčasu v slačilnici pustil napadalca Martina Jakubka, na igrišče pa poslal vezista Miroslava Karhana. Slovaški zid se je zdel v uvodu drugih 45 minut neprebojen, saj so se Slovaki več kot očitno osredotočili na lov za točko. Toda pravi način, kako jih ukaniti, je v 56. minuti pokazal Valter Birsa. Z več kot 20 metrov nekoliko z leve strani je sprožil močan strel, s katerim je zadel sam levi zgornji kot domačih vrat in poskrbel za navdušenje skoraj 3000 slovenskih navijačev.

"Kritične" minute po zadetku so gosti uspešno prebrodili, še več, v tem času Slovakom niso dovolili niti ene nevarnejše akcije. Optimizem slovenskih pristašev je ob zelo dobri, potrpežljivi in modri igri Kekovih igralcev tako lahko vse bolj prihajal na površje. Novo erupcijo navdušenja bi lahko v 87. minuti požel Kirm, vendar je njegov strel iz ugodnega položaja Mucha spet obranil. A slovaški vratar je bil brez moči v izdihljajih tekme, v katerih so "zeleni" po hitrem protinapadu prek Nejca Pečnika potrdili veliko zmago.

"To je bila prava tekma, takšna, ki vse drži na nogah. Tretjič zapored smo zmagali, vendar nas v sredo čaka nova tekma, kjer moramo spet biti na pravi ravni. Danes so fantje pokazali nepopustljivost, zrelost, modrost. Zelo pametno smo počakali na naših pet minut in takrat udarili tako, kot je treba. Zelo smo zadovoljni. Vesel sem, da vodim to ekipo. Res si želim, da bi bili fantje nagrajeni s prebojem na SP, saj si to po vsem vložku zaslužijo," je za Televizijo Slovenija povedal Kek.