Oderlap se je smrtno ponesrečil na osemtisočaku Manasluju. Enainpetdesetletni Oderlap je v nepalski Himalaji skupaj z Davom Karničarjem preizkušal opremo za smučarsko odpravo na K2, predvideno v letu 2010, ko ga je na višini 5800 metrov v glavo zadel kos ledu.

Takoj po tragični nesreči, ki je pretresla slovensko alpinistično srenjo, so se pojavila ugibanja o hitrosti reševanja alpinista in obveščanja domače javnosti o nesreči. Nesreča se je namreč zgodila že v četrtek, zaradi slabega vremena v petek helikopter ni mogel prepeljati v dolino poškodovanega alpinista, ki je bil še živ, vendar vse od poškodbe nezavesten. Alpinista so tako prepeljali šele v soboto, a je kljub uspešnemu transportu v katmandujsko bolnišnico in takojšnji medicinski pomoči podlegel poškodbam. Takrat so tudi obvestili slovensko javnost o nesreči.

Oderlap se je v anale vpisal, ko se je kot prvi Slovenec povzpel na najvišje vrhove vseh celin, ob tem pa je Karničarju uspel podvig smučati z vseh najvišjih vrhov vseh sedmih celin. Oderlap je bil v ekipi za izvedbo projekta Sedem vrhov, Seven Summits, ki ga je Karničar začel leta 2000 s smučanjem z Mount Everesta.

Načelnik komisije za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije Tone Škarja je danes podal kronologijo dogajanja, povezanega s tragično nesrečo. "Na odpravi na Manasluju, ki je bila namenjena testiranju opreme za K2 2010, je 1. oktobra okoli 10. ure Francu Oderlapu v glavo priletel kos ledu, zaradi česar je bil takoj nezavesten. Davo Karničar je takoj stopil v stik s PZS in nepalsko agencijo, ki jima je pomagala pri organizaciji odprave, za pomoč in prevoz s helikopterjem, ker je teren to omogočal, vreme pa je bilo tudi ugodno. V Katmanduju takrat ni bilo nobenega helikopterja, ki bi bil sposoben prileteti na to višino. Tudi zveza z Nepal Mountaineering Association ni pomagala. Stopili smo v stik z OeAV (Avstrijsko planinsko zvezo, op. STA), kjer so zagotovili vso pomoč in takojšnjo pripravljenost posebnega letala za prevoz Franca iz Katmanduja v Ljubljano. Davo Karničar je iz baze organiziral reševalno akcijo in s pomočjo nosačev so Franca prenesli iz tabora 1 v bazni tabor. Ves ta čas je bil Franc nezavesten in stanje se mu je počasi slabšalo. Naslednji dan, 2. oktobra, je helikopter priletel in zaradi zelo slabega vremena ni mogel do baze. Ves ta čas je čakal v bližnji vasi. V soboto, 3. oktobra, navsezgodaj je priletel do baze in odpeljal Franca Oderlapa in Dava Karničarja v Katmandu. Žal je Franc Oderlap v bolnišnici umrl okoli 10. ure po nepalskem času. Do konca akcije javnosti nismo obveščali, da ne bi novinarji zasedli satelitskega telefona Dava Karničarja in tako ovirali ali celo onemogočili reševanja. Takoj nato pa smo poslali obvestilo na STA," je zapisal Škarja v obvestilu, objavljenem na spletnih straneh PZS.

Karničar naj bi se podviga presmučati 8611 metrov visoko "goro gora" lotil prihodnje poletje. V spremljevalni odpravi je bilo še osem izkušenih alpinistov. Poleg Oderlapa še Matjaž Šerkezi - Šerk, Marjan Kovač, Jurij Gorjanc, Franc Pepevnik - Aco, Blaž Navršnik - Dolfa, Irena Mrak in Mojca Švajger.

Šerkezi, ki je bil v domovini v stikih s Karničarjem, še ni mogel povedati, kaj bo nesreča pomenila za usodo načrtovane odprave. "V tem trenutku je o tem še prenagljeno razmišljati," je dejal Šerkezi. Prav tako ni mogel napovedati, kdaj je načrtovan prevoz ponesrečenca v Slovenijo.