Dirko pred koncem SP, zadnje dejanje bo tradicionalni valižanski reli od 23. do 25. oktobra, je SP spet povsem odprto. Dvojna zmaga Citroena je francoski ekipi predčasno že prinesla naslov konstruktorskega prvaka, Loebu pa zmaga, šesta letos, le še točko zaostanka za vodilnim v SP Hirvonenom (84-83).

Asfaltne ceste v okolici Salouja in Tarragone so bile pisane na kožo oziroma pnevmatike Citroenovih dirkalnikov. V rahli prednosti je bil sprva Sordo, toda glede na to, da ima v SP možnosti za naslov le še Loeb, ni bilo dvomov o tem, kateri od obeh tovarniških dirkačev Citroena bo prvi. Loeb se je prebil v vodstvo drugi dan relija, prvo mesto pa je obdržal tudi zadnji dan. Razlika je bila na koncu skromnih 12 sekund, ki pa so Sordu spet odnesle težko pričakovano prvo zmago v SP.

Francoski mojster volana je bil z izkupičkom v Kataloniji zadovoljen. Potem ko je na prejšnji dirki zaradi tehničnih nepravilnosti na dirkalniku nekaj ur po dirki izgubil nekaj dragocenih točk, je tokrat razliko do Hirvonena skorajda izničil. Finec je bil tokrat tretji, a s skoraj minuto zaostanka, tako da se ni mogel vmešati v boj za prvi dve mesti.

"Zelo se veselim uspeha Citroena. Na tej dirki nam je šlo vse kot po maslu. Zahvaljujem se Daniju, ki je veliko pomagal tako ekipi kot meni. Zadovoljen sem, da sem dobro nastopil na asfaltnem reliju, dolgo že nisem vozil na tej podlagi. Bilo je tudi nekaj pritiska, saj nisem smel narediti napake," je 53. zmago v karieri pospremil svetovni prvak. Trikrat zapored je Citroen v Kataloniji že slavil dvojno zmago, Ford pa tokrat ni mogel višje od tretje stopničke, kar je priznal tudi Hirvonen: "Spet smo imeli slepe naboje. Dali smo vse od sebe, toda višje ni bilo mogoče priti." Finec je imel velikega tekmeca tudi v nekdanjem svetovnem prvaku Norvežanu Pettru Solbergu, ki je tokrat prvič nastopil s Citroenom C4 in bil na koncu na četrtem mestu le 20 sekund počasnejši od Hirvonena.

Peti je bil voznik mladega Citroenovega moštva Sebastien Ogier, šesti drugi Fordov Finec Jari-Matti Latvala, sedmi pa Britanec Matthew Wilson. Zadnjo točko za SP si je privozil Argentince Federico Villagra.

Na reliju po Kataloniji je nastopil tudi slovenski dirkač Miran Jerman. Prvi dan se je za Primorca, ki je sedel za volanom Peugeota 206 RC skupine N, končal uspešno, saj je bil v skupnem seštevku 40. Drugi dan pa so ga ustavile tehnične težave, zaradi okvare sklopke je najprej nazadoval, nato pa moral odstopiti.