O zmagovalcih in poražencih desete postaje letošnjega SP je odločal zadnji dan relija. Po drugem dnevu je namreč vodilno trojko ločila le desetinka sekunde, saj sta drugemu tovarniškemu vozniku Citroena Daniju Sordu za ovratnik dihala branilec naslova, njegov moštveni sotekmovalec Sebastien Loeb in vodilni v letošnjem SP Mikko Hirvonen. Drugi dirkač finske Fordove naveze Jari-Matti Latvala, ki je najbolje začel reli in vodil po prvi etapi, je bil četrti s 44 sekundami zaostanka.

Končni razplet je navrgel prvo zmago Loebu po aprilskem argentinskem reliju. Francoz, ki je sredi sezone nerazumljivo popustil in prej trdno vodstvo z odstopi in napakami spremenil v le drugo mesto za Hirvonenom, je tokrat spet deloval kot v najboljših časih. Na koncu je bila njegova prednost pred Fincem le 12 sekund, kar pa je bilo za razplet na letošnjem avstralskem reliju kar precej. Hirvonen je moral skorajda bolj kot na Loeba pred sabo paziti na Sorda, saj ga je Španec nenehno ogrožal. Njun oster dvoboj se je končal z vsega štirimi sekundami razlike.

Loeb je s šesto letošnjo zmago poskrbel za že svoj 53. uspeh na relijih najvišje ravni. Še pomembnejše kot zmaga pa je za Francoza novih deset točk. Z njimi je skorajda ujel Hirvonena v SP, finski dirkač ima zdaj le še eno točko prednosti, tako da se na zadnjih dveh relijih v Kataloniji in Walesu obeta vrhunski spektakel.

"Dobro se je razpletlo. Boj je bil trd, še posebej pa mi je zmaga všeč, ker je od prejšnje poteklo že kar nekaj časa. Za razplet v SP pa je ta uspeh še bolj pomemben. Do konca sezone nas čaka še zanimiv boj," je po zmagi razmišljal Francoz. Tudi Hirvonen, ki je pred Avstralijo zmagal na treh dirkah zapored, je priznal, da je bil svetovi prvak tokrat boljši: "Ni bilo veliko relijev, na katerih bi moral od začetka do konca pritiskati na vso moč. Danes nisem imel nobene možnosti proti Citroenu."

Uspeh Citroena - Francozi so s prvim in tretjim mestom povečali tudi vodstvo v konstruktorskem seštevku na 18 točk - je dopolnil še Sebastien Ogier. Član mlade Citroenove ekipe je po obetavnem začetku v soboto zletel s ceste, a se je zadnji dan vrnil ter pristal na četrtem mestu. Tako je premagal Jari-Mattija Latvalo; Finec je prav tako dobro začel, po nekaj napakah in težavah s pnevmatikami sredi dirke pa ni mogel višje od petega mesta.

Reli po Avstraliji se je v koledar SP vrnil po treh letih, prireditelji pa so imeli precej težav. Prvi dan relija so okoljevarstveni protestniki, ki se ne strinjajo z izvedbo tekmovanja, na udeležence metali kamenje in zaprli eno od cest, predvidenih za hitrostno preizkušnjo. Reli so tokrat prvič izvedli v okolici mesta Kingscliff v zvezni državi Novi Južni Wales. Doslej je tekmovanje potekalo v okolici Pertha na zahodu Avstralije, kjer niso imeli podobnih težav.

Sezona SP se bo z 11. od 12 dirk nadaljevala z relijem v Kataloniji prvi konec tedna v oktobru.