"Danes se je zgodilo to, kar bi se moralo že pred nekaj meseci. Delo bo izgubilo 2653 delavcev. Druga podjetja, v katerih je zaposlenih 650 delavcev, bodo nadaljevala delo. Največ, 471, jih ostaja zaposlenih v Muri in partnerji. V sklopu tega podjetja bomo tudi poskušali skoncentrirati vse stvari, ki so potrebne za proizvodnjo. Hkrati bomo tudi poskušali poiskati delo, da bi lahko znova zaposlili čim več ljudi. Za vse, ki bodo izgubili delo, bo v sklopu stečajnega postopka zagotovljena socialna varnost," pojasnjuje Starman.

Po njegovih besedah je za nastanek nove Mure, ki se bo gradila prek podjetja Mure in partnerji ključnega pomena nadaljevanje sodelovanja z Bossom. Če tega ne bo, Starman ne izključuje možnosti, da bi se tudi preostali del Mure znašel v stečajnem postopku. "V tem primeru nimamo več česa početi. Zavedamo se , da so kupci zelo občutljivi, še posebno med krizo. Celotno dogajanje v Muri v zadnjem času je Bossa zmedlo, obenem pa niti ni bil obveščen, da bi lahko še naprej sodeloval z Muro," pravi Starman.

Načrt finančne reorganizacije, ki ga je pripravil donedavni prokurist Mure Zdenko Podlesnik, po njegovi oceni ni bil izvedljiv. "Upniki nanj ne bi privolili, ker so šle stvari predaleč," opozarja Starman. Dodaja, da se z morebitnimi okostnjaki v omarah ne bo ukvarjal, a da bo stečajni upravitelj preveril, ali so se dogajale kakršne koli nepravilnosti in po potrebi ustrezno ukrepal.

Starman je stečaj Mure in njenih hčerinskih podjetij napovedoval že v začetku tega tedna. Toda do tega ni moglo priti, ker se je v ponedeljek izkazalo, da bolj ali manj vse, kar je Podlesnik zagotavljal premierju Borutu Pahorju, resornim ministrom, Sodu in PDP, ne drži. V tem tednu je Starman storil vse, kar je bilo mogoče, da bi se prek podjetja Mura in partnerji lahko zgradila nova Mura.

Po naših informacijah naj bi Podlesnik visokim predstavnikom vlade zagotavljal, da bi Mura in partnerji lahko samostojno preživela in da tekoče posluje pozitivno. To ravno ne drži, saj je Muro in partnerje v zadnjem času izčrpavala Mura, d. d., s precejšnjimi svetovalnimi in kadrovskimi stroški. Ker je avgusta stala proizvodnja Mure in partnerji, se takrat ni ničesar fakturiralo. Kljub drugačnim zagotovilom Podlesnika niso bile podpisane najemne pogodbe med Muro in Muro in partnerji za zakup nepremičnin in strojev.

Poleg tega, da je proizvodnja Mure in partnerji že organizirana, naj bi Podlesnik vladnim predstavnikom zagotavljal, da so tudi naročila zagotovljena. Zdaj se je izkazalo, niti to ne drži. Razen Bossovega naročila, ki je tako in tako zamrznjeno, ni obstajalo nobeno drugo naročilo. Mura in partnerji zaradi slabe organiziranosti ta trenutek še vedno ne more sama izvajati naročil, saj so v proces naročanja vključeni razni posamezniki iz podjetij skupina Mura.

"Iskanje grešnega kozla ne spada na raven kulturne komunikacije. Še vedno trdim, da če ne bi izgubili treh mesecev, bi lahko iz Mure naredili uspešno podjetje. Naj se Starman preneha sprenevedati in naj začne skrbeti za Murine delavce," na očitke odgovarja Podlesnik.

sebastjan.morozov@dnevnik.si