Že v noči na petek po evropskem času bodo na sporedu štiri tekme, med njimi tudi ena od klasičnih preizkušenj moštev na severnoameriških ploskvah med Montrealom in Torontom.

Chicago Blackhawks pa bodo v Evropi naredili pravo mini turnejo. Ta teden so v Švici že odigrali prijateljsko tekmo z Davosom in dvoboj za Viktorijin pokal s Zürichom (prvega so dobili, drugega pa izgubili), zdaj pa hokejiste Chicaga čakata še uvodna dvoboja rednega dela sezone NHL proti Floridi v Helsinkih. Tekmi bosta v petek in soboto, v istih terminih pa se bosta v Stockholmu pomerila Detroit Red Wings s svojo kolonijo švedskih igralcev in St. Louis Blues. Že v soboto oziroma v nedeljo zjutraj po evropskem času pa bodo na ledu praktično vsa moštva, saj bo na sporedu 15 tekem.

Tudi v tej sezoni bo na sporedu "zimska klasika", dvoboj na odprtem drsališču, ki je v prejšnjih izvedbah privabil velikansko število ljubiteljev hokeja. Na prvi januarski dan leta 2010 se bosta na za to priložnost v hokejski objekt spremenjenem stadionu baseballskega moštva Red Sox pomerila Boston Bruins in Philadelphia Flyers. Pomemben pa bo tudi februar: olimpijske igre, zaradi katerih si običajno na oni strani Atlantika ne belijo glav s prekrivanjem urnikov, so naslednje leto na sporedu v domovini hokeja v Kanadi. Zaradi olimpijskega turnirja bodo imeli klubi v NHL 14 dni počitnic, tako da se bodo lahko vsi najboljši hokejisti na svetu podali v Vancouver.

Zmago in prestižno lovoriko, Stanleyjev pokal, bodo v sezoni 2009/10 branili hokejisti iz Pittsburgha. Junijski finale z Detroitom je bil ponovitev tistega iz leta 2008, le da so Rdeča krila tokrat morala priznati premoč Pingvinom in njihovi sanjski navezi Jevgenij Malkin - Sidney Crosby. Pittsburgh je tako po letih 1990/91 in 1991/92 tretjič osvojil pokal za najboljše moštvo v ligi.

Slovenski ljubitelji hokeja bodo tako kot že v zadnjih treh sezonah pozorno spremljali moštvo Los Angeles Kings. Ne zaradi uspehov, saj se kalifornijska ekipa trdno drži dna lestvic in ji že dolgo ni uspelo priti v končnico - magnet je Anže Kopitar. Slovenski napadalec je še vedno zelo mlad, a ima pri 22 letih že obilo izkušenj v najmočnejši ligi na svetu. Za njim so tri sezone, 236 odigranih tekem, 79 golov in 125 podaj. Kopitar je eden ključnih mož tega moštva, kar dokazuje tudi lani podpisana dolgoročna pogodba, po kateri bo v Staples centru ostal do sezone 2015/16. Uvodno tekmo sezone 2009/10 bodo kralji igrali v soboto doma proti Phoenixu.

Med tistimi, ki imajo precej višja pričakovanja kot Kralji, so lanski finalisti iz Detroita. Moštvo se je že 18-krat zapored uvrstilo v končnico, devetkrat zapored pa so v rednem delu Rdeča krila dosegla 100 ali več točk. Marian Hossa, ki se je v prejšnji sezoni preselil iz Pittsburgha v Detroit in tako dvakrat zapored ostal brez pokala, je odšel v Chicago, a ima Detroit vseeno dovolj kakovostnih igralcev za naskok prav na vrh. Na enak način razmišljajo pri Pittsburghu, kljub nekaj težavam ima močno ekipo tudi Chicago, Vancouver, Anaheim in San Jose pa tudi resno računajo na nastope, ki bodo čim bližje junijskim finalnim dnevom lige.