Če primerjamo položaj slovenskih moštev letos in lani, bi lahko zapisali, da gre v novi sezoni za narobe hokejski svet. Ljubljančani so namreč pred letom dni po petih tekmah zbrali zgolj dve točki (letos jih imajo že šest), Jeseničani pa jih imajo v primerjavi z lansko sezono kar pet manj. Zanimivo, da so se Zmaji vselej veselili v Tivoliju, kjer nikoli niso zabili manj kot štiri gole, v gosteh pa zaenkrat sploh še niso zatresli mreže. 

Doma jih je večkrat ponesel vratar Norm Maracle, gologlavi Kanadčan, ki s svojo sproščenostjo med soigralce širi pozitivno energijo in dodatno samozavest. Zeleno-beli so pod komando Danyja Gelinasa poleti uspešno nabirali kondicijo, zato se lahko drsalno brez težav kosajo z vsakim moštvom v ligi. Dobra igra v obrambi in doseganje zadetkov ob pravem času je bila vrlina moštva, ki je pred dvema letoma obstala šele na šesti tekmi finala. Je mogoče, da se v Tivoliju ponovi pravljica?

„Zelo sem vesel, da se igra iz tekme v tekmo izboljšuje. To je odlična popotnica za naslednje dvoboje. Ključne točke za zadnjo zmago nad Salzburgom? Vsi fantje smo se borili do konca, imamo odličnega vratarja, kar se pozna na rezultatu,“ meni Olimpijin napadalec Egon Murič, ki lani nikakor ni našel prave forme, v 5. krogu pa ga je ploščica le uslišala: „Počasi je moralo kaj pasti v gol, mar ne,“ je dejal z nasmehom na ustnicah, potem pa odšel v slačilnico, kjer je po dolgem času spet veselo vzdušje z glasbo.

Kar se tiče fizične pripravljenosti, je podobna zadeva kot v Tivoliju tudi na Jesenicah, kjer pa navijači že nestrpno čakajo na zmage. Ruska šola, ki se je po dolgem času vrnila v Podmežaklo, za zdaj še niha in ni navdušila Gorenjcev. Vratarju Borisu Tortunovu je Gaber Glavič že po treh krogih snel številko ena, Jan Golubovski in Andrej Troščinski pa ne blestita s hitrostjo, ampak v primeru dobrega dne zadevata in podajata na rutino. Če se Železarji ne bodo pobrali z dna lestvice, kjer imata enako število točk (presenetljivo) še lanska finalista Salzburg in KAC, Ildarju Rahmatullinu ne bo več do smeha. Spomin na sezono, ko je nekdanji odlični hokejist v ligi EBEL vodil Olimpijo, vendar z moštvom ni znal vzpostaviti pravega stika, je še kako živa.

Kakorkoli, za zdaj na Jesenicah še ne gori alarm, ki bi opozarjal na krizo. Da se ne bi prižgal, bodo morali poskrbeti hokejisti sami, ki se zavedajo, da bo popravnih izpitov še na pretek. „Za objokovanje nimamo časa. Pozabiti moramo na slab štart in v prihodnjih dneh zmagati čim več tekem. Zaenkrat ni še nihče odpisan,“ meni Jeseničan David Slivnik. Že z jutrišnjo zmago v Salzburgu bi slovenski državni prvaki nakazali boljše obdobje v gorenjskem hokejskem hramu.