Na izdano okoljevarstveno dovoljenje se je pritožil predsednik društva Eko krog Uroš Macerl, ki je tudi stranka v postopku izdaje dovoljenja. Macerl trdi, da ker obravnava njegove pritožbe na okoljskem ministrstvu še ni zaključena, izdana odločba o okoljevarstvenem dovoljenju še ni dokončna in ni izvršljiva. Kot je Macerl povedal za STA, to potrjuje tudi pridobljeno pravno mnenje, prav tako je enakega mnenja upravna inšpekcija, ki jo je Macerl zaprosil za pojasnilo.

Zato je Macerl prepričan, da je sežiganje odpadkov v Lafarge Cementu protizakonito. "Kljub temu pa se nič ne zgodi. Ne glede na to, da tako ministrstvo, kot agencija za okolje in inšpekcijske službe vedo za nezakonito delovanje, nihče ničesar ne stori," zgroženo ugotavlja Macerl, ki opozarja na škodljive okoljske vplive delovanja trboveljske družbe, ki ima sicer trenutno začasno zaustavljeno proizvodnjo.

Na navedbe predstavnika Eko kroga Macerla se je odzvalo podjetje Lafarge Cement, kjer nasprotno zatrjujejo, da delujejo zakonito, navedbe predstavnika Eko kroga pa označujejo kot "manipulacije in izmišljanja".

V odzivu pojasnjujejo, da je družba od pristojnih organov prejel veljavno okoljevarstveno dovoljenje, ki pod ostrejšimi pogoji, kot veljajo za fosilna goriva, dovoljuje nadomeščanje dela fosilnih goriv z alternativnimi. Ob tem navajajo, da skladno s 172. členom zakona o varstvu okolja, po katerem tečejo postopki odločanja o okoljskih dovoljenjih, morebitne pritožbe tako udeleženca kot stranskega udeleženca v postopku ne zadržijo izvrševanja odločbe, ki jo izda pristojni organ.

Glede pravnega mnenja, ki ga navaja Macerl, pa v Lafarge Cement dodajajo, da je mnenje podala Odvetniška družba Čeferin, ki sta jo najela stranski udeleženec v postopku pridobivanja okoljskega dovoljenja družbe Lafarge Cement Uroš Macerl in Boštjan Pihler, tudi član društva Eko krog.

"Gre pač za mnenje odvetniške pisarne, ki je v kontekstu že slišanih neosnovanih obtožb s strani omenjenih gospodov. Z njimi poskušajo omenjeni še naprej manipulirati z javnostjo in tako ustvarjati še večji pritisk na podjetje in pristojne organe," so zapisali v družbi, kjer navajajo še, da so gospodarske razmere izjemno resne in da v cementarni nimajo časa in se ne nameravajo več ukvarjati "z vsakič znova recikliranimi izmišljotinami omenjenih gospodov".