Nekdanjega vodjo ekipe Renault je Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA) včeraj izključila iz formule, ker naj bi na lanski dirki za Veliko nagrado Singapurja Nelsonu Piquetu odredil, naj se zaleti z dirkalnikom.

„Popolnoma sem užaloščen,“ je dejal Briatore za italijanski časnik Gazzetta dello Sport. Na pariškem sodišče naj bi skušal dokazati svojo nedolžnost in tožiti FIO zaradi škodovanja njegovemu ugledu.

Carlosa Garcio, predsednika španske motošportne federacije in člana sveta FIA, je doživljenjska prepoved prav tako šokirala. „Briatorejeva kazen se mi zdi pretirana, saj ni bilo nobenih jasni dokazov proti njemu,“ meni Garcia in dodaja, da Briatore prav tako ni imel dokazov, s katerimi bi lahko opral svoje ime.

Ker je Briatoreju prepovedano kakršnokoli sodelovanje v formuli ena, se bo moral odpovedati tudi vlogi managerja voznikov. Trenutno ima pod svojim okriljem Piqueta, ki pa bo po vse verjetnosti več kot vesel, da bo lahko zamenjal managerja, prav tako pa upravlja kariere Fernanda Alonsa in Marka Webberja.

Italijanski mediji špekulirajo, da bo največji osmoljenec „crashgatea“ sedaj poskušal ustvariti rivalsko serijo formule ena. Briatore ima s tem že izkušnje, saj je bil med tistimi vodji moštev, ki so še pred nekaj meseci načrtovale lastno prvenstvo.