Afero Singapur 2008 je sprožil nekdanji dirkač tega moštva Nelson Piquet mlajši, ki je nedavno razkril, da je moral lani na dirki v Singapurju zapeljati v zaščitni zid, tako da bi zaradi posredovanja varnostnega avtomobila vplival na razplet dirke in pomagal moštvenemu sotekmovalcu Fernandu Alonsu. Slednji je takrat na koncu celo zmagal.

Moštvo Renault je na zaslišanju priznalo krivdo, FIA pa se je nato odločila za salomonsko rešitev: ekipo je kaznovala s prepovedjo nastopanja v SP, a le pogojno, kazen se bo iztekla leta 2011.

FIA je pri izreku kazni upoštevala priznanje krivde ter odhoda vodje moštva Briatoreja in glavnega inženirja Pata Symondsa. "Svet za motošport je ocenil, da je kršenje pravil, ki jih je moštvo Renault izvedlo leta 2008 na dirki v Singapurju, zelo resno. S tem pri Renaultu niso le povzročili škode športu, temveč so tudi ogrozili življenja dirkačev, navijačev, uradnikov ob progi ter nenazadnje dirkača Nelsona Piqueta mlajšega," so v sporočilu za javnost zapisali pri FIA. Zaradi sodelovanja s krovno avtomobilistično organizacijo, priznanja krivde in hitrega ukrepanja z odpustitvijo obeh glavnih akterjev pa se je FIA nato odločila le za pogojno kazen.

Renault se je na odločitev v Parizu odzval z opravičilom: "Spoštujemo odločitev sveta za motošport. Opravičujemo se vsem v formuli 1 za naše obnašanje. Upamo, da bo vsa stvar kmalu za nami ter da se bomo lahko osredotočili na prihodnost." Pri Renaultu so tudi zatrdili, da je za načrte o trčenju vedela le trojica Briatore-Symonds-Piquet, ter da njihov prvi voznik Fernando Alonso s tem ni bil seznanjen.

Na zaslišanju sta bila tudi oba dirkača, neposredno vpletena v škandal; tako Piquet, ki se je moral na ukaz moštva zaleteti v zaščitni zid, ter Alonso, ki je nazadnje zaradi posredovanja varnostnega avtomobila na dirki celo iztržil zmago.

Precej bolj neusmiljeni so bili pri FIA z Briatorejem. Prepovedali so mu opravljanje vseh funkcij v avtomobilizmu ter mu celo prepovedali vstop na vse dirke pod okriljem FIA. Za zdaj pa ne nameravajo ukrepati proti osebam ali organizacijam, ki so z italijanskim poslovnežem povezane na športnih področjih.

Pri izreku kazni je FIA upoštevala resnost prekrška ter Briatorejevo nepripravljenost sodelovanja in zanikanje dejanja, "tudi potem, ko so dokazi že kazali drugače," so zapisali pri FIA.