Kot uradni razlog za izdajo odobrenega kapitala uprava navaja pravočasno zagotovitev dodatnih finančnih virov v primeru morebitne izvedbe strateških povezav na področju trgovske, nepremičninske ali druge dejavnosti. Zaradi spremenjenih gospodarskih okoliščin na trgih jugovzhodne Evrope namreč ugotavlja, da se pojavljajo nove priložnosti za strateške povezave. Zaradi omejenih finančnih virov bi lahko Mercator kot vir uporabil tudi novo izdane delnice iz odobrenega kapitala, podobno kot je pred leti izpeljal povezavo s srbsko družbo M&B Rodić, ki je trenutno 4,6-odstotni lastnik Mercatorja.

Ko sta novembra lani Skupina Pivovarna Laško in Infond Holding začela iskati kupca za do 48-odstotni delež Mercatorja, so interes izkazali zlasti tuji finančni skladi. Med njimi je bilo kar nekaj takih, ki so bili pripravljeni prevzeti večinski delež, hkrati pa Mercatorju zagotoviti sredstva za povezave s tujimi trgovskimi verigami na Balkanu, zlasti so bile aktualne morebitne povezave s srbsko Delta Holdingom. Niti uprava niti gospodarski minister Matej Lahovnik nista zavračala možnosti, da bi v Mercator pregledno in pod določenimi pogoji vstopil tuji finančni sklad, ki bi družbi omogočil hitrejšo rast.

V vmesnem času so se okoliščine precej spremenile. Po razlastitvi Infonda Holdinga so namreč domače in tuje banke že skoraj 37-odstotne lastnice Mercatorja. Ker banke načeloma niso zainteresirane za dolgoročno lastništvo podjetij, je pričakovati, da bodo sčasoma poskušale prodati svoje deleže. Če bi se dogovorile za skupno prodajo, prek katere je mogoče iztržiti najvišjo kupnino, bi kupec moral objaviti ponudbo za prevzem in skoraj zagotovo bi prišel tudi do večinskega lastništva, saj mali delničarji, ki jih pesti finančna kriza, ne bodo izpustili priložnosti za prodajo svojih deležev.

Banke za zdaj ne hitijo s postopki umika iz Mercatorja, čeprav lahko pričakujemo, da bo konsolidacija lastništva postala aktualna že v drugi polovici prihodnjega leta. Izjema med bankami je Unicredit banka, ki je do pomembnega osemodstotnega deleža prišla že spomladi z zasegom delnic Istrabenzu. Zadnje mesece namreč Unicredit banka pri preostalih lastnikih ves čas preverja možnost skupne prodaje, saj bi samo z oblikovanjem večjega paketa delnic lahko k nakupu pritegnila tudi tuje partnerje iz trgovske branže. Po nam dostopnih informacijah tako ideje, da bi postal pomemben lastnik Mercatorja, še vedno ni opustil hrvaški Agrokor Ivice Todorića, ponovno so se okrepile tudi ocene, da želi Unicredit v Mercator privabiti eno od italijanskih trgovskih verig.

Zato ni nepričakovano, da se je uprava Mercatorja ravno zdaj odločila, da bo začela priprave na izdajo novih delnic. V primeru špekulativnih nakupov delnic bi se lahko ta instrument izkazal kot ključni obrambni mehanizem pred nezaželenimi lastniškimi spremembami. Vsaj za zdaj Pivovarna Laško kot pomemben dobavitelj Mercatorja stremi k temu, da ostane dolgoročni četrtinski lastnik, M&B Rodić pa že velja za Mercatorjevega strateškega lastnika. Ob takih razmerjih sil in možnosti izdaje novih delnic z izključitvijo prednostne pravice pa imajo potencialni kupci, ki bi v lastništvo želeli vstopiti sovražno, malo možnosti priti do večinskega paketa delnic.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Skupine Mercator si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.