Varuh konkurence je postopek presoje skladnosti koncentracije med družbami Infond Holding, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska ter Mercator uvedel 2. julija letos. Omenjene družbe so v Mercatorju takrat obvladovale 48,34-odstotni lastniški delež, česar pa niso priglasile varuhu konkurence niti niso objavile prevzemne ponudbe.

Družbe zaradi postopka urada tako niso smele prosto razpolagati z delnicami Mercatorja, prav tako pa niso smele glasovati na skupščini.

Nato pa so se z zasegom delnic Mercatorja s strani bank upnic, potem ko Infond Holding ni uspel poplačati posojil, močno premešala lastniška razmerja v Mercatorju. Infond Holding je tako zdaj lastnik le še 0,77 odstotka Mercatorja, medtem ko imajo družbe iz skupine Laškega skupaj 23,33 odstotka delnic Mercatorja, in sicer Pivovarna Union 12,33 odstotka, Pivovarna Laško 8,43 odstotka in Radenska 2,57 odstotka.

Večja lastnika Mercatorja sta še Fin-Do (10,75 odstotka) in Unicredit banka (8,01 odstotka). Slednja je do deleža v Mercatorju prišla po zasegu delnic, družbi Fin-Do pa je zasežen delnice prodala Nova Ljubljanska banka, sicer 100-odstotna lastnica družbe Fin-Do. Več kot štiriodstotni delež v Mercatorju imata še Rodić M&B Trgovina in Banka Celje.