Lotus je v SP nazadnje sodeloval leta 1994, takrat še kot britansko moštvo. Zdaj je tovarna športnih avtomobilov v lasti malezijske vlade in konzorcija gospodarskih družb te države, v Maleziji, na dirkališču v Sepangu, pa bo tudi sedež novega člana karavane formule 1.

FIA je tako malezijski ekipi dala prednost pred švicarsko-nemškim moštvom BMW-Sauber. Pri slednjem je dobavitelj motorjev BMW napovedal slovo po tej sezoni, a so si v moštvu prizadevali, da bi naslednik sedanje ekipe dobil prostor tudi v SP 2010. Kljub današnji odločitvi pa FIA še ni dokončno zaprla vrat Švicarjem, saj bo prvenstvo po posvetu z ostalimi ekipami morda razširila na 14 moštev.

Vodja moštva Lotus bo Tony Fernandes, tehnični direktor pa stari znanec v formuli 1 Mike Gascoyne, ki je že delal z ekipami Force India, Toyota, Renault in Jordan. Z motorji bo ekipo opremljal Cosworth.

Lotus je v formuli 1 nastopal med leti 1958 in 1994, zmagal na 79 dirkah in osvojil sedem konstruktorskih naslovov svetovnega prvaka. Med posamezniki so z Lotusom prvaki postali Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt in Emerson Fittipaldi.