Moštvo vodilnega in drugouvrščenega v SP Buttona in Barrichella - Brazilec je za dve točki zmanjšal zaostanek in ima zdaj 14 točk manj od Britanca - je tekmece v Monzi premagalo z odlično taktiko.

Pri Brawnu so za svoja dirkača načrtovali samo po en postanek v boksih, tekmeci iz Ferrarija in v zadnjih dirkah prebujene Force Indie pa po dva. A izzivalci Brawna so preizkušnjo v Monzi končali s polovičnim izkupičkom. Pri indijskem moštvu je novinec, dosedanji testni voznik Vitantonio Liuzzi, nastopil zelo dobro in vozil na četrtem mestu, ko ga je po tretjini dirke ustavila tehnična okvara. Slabše se je odrezal domačin Giancarlo Fisichella; Italijan je še pred 14 dnevi vozil prav za Force Indio, nato pa je sprejel ponudbo Ferrarija ter bo kot nadomestni voznik do konca sezone dirkal za rdeče namesto poškodovanega Felipeja Masse. A Fisichellov prvenec za moštvo vzpenjajočega se konjička ni bil najboljši: končal je na devetem mestu, kar je sicer še vedno bolje od njegovega predhodnika Luce Badoerja, a točk ni osvojil.

Zato pa je domače navijače vsaj deloma potolažil prvi voznik Ferrarija Kimi Raikkönen. Finec sicer ni navajen, da bi se moral vso dirko otepati dirkačev Force Indie, a je zdržal pritisk ter dirko končal pred Adrianom Sutilom. Slednji je kljub vsemu s četrtim mestom dosegel uspeh kariere in nadgradil sobotno drugo mesto iz kvalifikacij. Nazadnje je za Ferrarijevega dirkača vse skupaj zadoščalo celo za zmagovalne stopničke, saj je svetovni prvak Lewis Hamilton prav v zadnjem krogu naredil veliko napako. Britanec, dirko je začel z najboljšega startnega položaja, je takrat vozil na tretjem mestu za obema Brawnoma, nato pa v zavoju Lesmo zapeljal na robnik ter svojega McLarna precej trdo potisnil v zaščitni zid, a sam na srečo izstopil nepoškodovan.

"Lepo je zmagati. Monza je nekaj posebnega, na njej sem se vedno počutil dobro. Zdaj se lahko zgodi karkoli, a leto si bom zapomnil po zmagah. Potrdil se bom v boju z Buttonom. Ne pozabite, da smo se še pred nekaj meseci bali za svoje službe, zdaj pa imamo odličen dirkalnik, zmogljiv motor in sposobno moštvo," je vzroke za uspehe Brawna naštel zmagovalec Barrichello.

Medtem ko so se pri Brawnu veselili, je bilo pri letos njihovih najhujših izzivalcih precej bolj turobno vzdušje. Ekipa Red Bulla je tokrat ostala brez kril, saj je Mark Webber odstopil, Sebastian Vettel, lanski zmagovalec Monze, pa je bil le osmi in iztržil le eno točko. Tako je zdaj v boju za Brawnoma še bolj oddaljen in štiri dirke pred koncem sta Button in Barrichello vse bližje naslovu. Tako posamičnemu, kjer ima Britanec 80, Brazilec 66, Nemec pa 54 točk, še bolj pa konstruktorskemu. Brawn-Mercedes je zbral 146 točk, Red Bull pa je pri 105,5.

Na dirki v Italiji so za vodilno četverico in pred osmim Vettlom do točk privozili še Fernando Alonso, Heikki Kovalainen in Nick Heidfeld.

Sezona formule 1 se bo, potem ko se je z Monzo poslovila od Evrope, nadaljevala z nočno dirko v Singapurju čez 14 dni.