OZS ima okoli 52.000 obveznih članov, ki plačajo za članarino OZS in območnih zbornic skupno okoli 17 milijonov evrov na leto, številni med njimi proti svoji volji. Veliko pove že podatek, da petina obveznih članov ne plačuje članarine, čeprav jih k temu obvezuje obrtni zakon, davčna uprava pa zdaj od njih zahteva skupno 2,4 milijona evrov, o čemer smo že poročali.

Podjetniki, ki že več let opravljajo svojo dejavnost, so pred kratkim začeli prejemati dopise OZS, s katerimi jih zbornica obvešča o vpisu v sodni register, poleg plačevanja članarine pa jim podeljuje tudi pravico do opravljanja dejavnosti. Podjetnike, ki so pred tem "brez dovoljenja" OZS dejavnost opravljali že 18 let, je neprostovoljno članstvo v OZS dodobra razjezilo. Od objave članka v uredništvu vsak dan prejemamo pisma neprostovoljnih članov OZS, med njimi tudi podjetnika, ki ga je, kot pravi, zbornica "samovoljno vpisala med svoje članstvo maja 2009". "Moje podjetje je bilo ustanovljeno leta 2004 in je uspešno delovalo na trgu pred članstvom pet let. V vseh teh letih nisem prestopil praga obrtne zbornice in od njih nisem tudi ničesar dobil, razen seveda računov za članstvo. Nikoli jih nisem kakor koli pooblastil, da me pred komer koli zastopajo, zato menim, da so njihovi računi nični," pravi podjetnik, ki si je članstvo v OZS "prislužil" za dejavnost, ki je sploh ne opravlja.

OZS se sklicuje, da podjetnike k članstvu zavezuje obrtni zakon, ki natančno navaja obrtne in obrti podobne dejavnosti. A na omejitve, ki jih zakon predvideva, to je predvsem proizvodnjo malih serij, za znanega naročnika in podobno, v zbornici praviloma pozabijo, trdijo njeni (neprostovoljni) člani. Obrtni zakon prav tako iz članstva posebej izvzema podjetja, ki se ukvarjajo s trgovino, a podjetniku, ki se je obrnil na nas, ukvarja pa se s proizvodnjo in trgovino, v OZS ne priznavajo članstva v Trgovinski zbornici. V OZS se sklicujejo na prijavljeno dejavnost, ki jo je podjetje opravljalo ob začetku delovanja pred leti. Po več letih vztrajanja so se v podjetju odločili, da dejavnost izbrišejo iz registra, saj se drugače "prisilnemu članstvu v OZS", kot navajajo, ne morejo izogniti.

"Menim, da bi bilo prav, da se imajo člani možnost sami odločati o včlanjevanju v različne zbornice... Možnost izbire je na neki način najboljša spodbuda, da tudi vodstvo zbornice dela dobro in v interesu svojih članov," pravi minister za gospodarstvo in obljublja, da bo "ministrstvo za gospodarstvo zato tudi preučilo možnosti za ukinitev obveznega članstva v OZS". Dodaja, da bi bila v tem primeru potrebna sprememba zakona, "ki mora biti ustrezno medresorsko usklajena, za sprejem zakona v parlamentu pa mora imeti tudi podporo večine poslank in poslancev".

katja.svensek@dnevnik.si