Kot je znano, je ministrstvo v začetku avgusta od državnega tožilstva zahtevalo določena pojasnila glede nekaterih navedb stranke Zares. Slednja je v pismu generalni državni tožilki Barbari Brezigar izrazila dvom v odločitev tožilstva, da zaradi obtožbe nekdanjega premiera Janeza Janše, da je prejel podkupnino, po službeni dolžnosti preganja novinarja finske YLE Magnusa Berglunda.

Prav tako so v stranki vodjo okrožnega državnega tožilstva, ki vodi zadevo zoper Berglunda, povprašali, zakaj se je v omenjenem primeru odločila drugače, kot je odločila pristojna državna tožilka. Slednja naj bi namreč sprva pregon zoper Berglunda zavrgla.

Na podlagi pisma je nato minister za pravosodje od tožilstva zahteval nekatera pojasnila, med drugim, kot je 22. avgusta povedal Zalar, tudi pojasnila glede konkretnih odločitev v zadevi.

Sicer pa je Radio Slovenija popoldne poročal, da je bil nad delom Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani odrejen tudi notranji nadzor. Vzrok zanj je odtekanje nekaterih spisov s tožilstva o primeru kazenskega postopka zoper finskega novinarja.

Brezigarjeva glede tega verjame, da bodo ugotovitve nadzora lahko pomagale tudi ministru in da se bo morda celo izkazalo, da nadzor ministrstva za pravosodje nad delom ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva ni potreben, je poročal radio.

Pravosodni minister Zalar je sicer 17. julija glede zahteve tožilstva za preiskavo proti Berglundu za STA dejal, da je tožilstvo pri presoji, koga bo preganjalo in zakaj, neodvisno, ter poudaril, da je sedaj treba počakati na odločitev sodišča.