Po naših informacijah je več menedžerjev na čelu s predsednikom uprave Kolektor Group Stojanom Petričem Pahorju, ki so ga spremljali še finančni, gospodarski minister in minister za razvoj Franc Križanič, Matej Lahovnik in Mitja Gaspari, priznalo, da je za gospodarstvo pomanjkanje naročil veliko bolj pereča težava kot pomanjkanje likvidnostnih sredstev in posojilni krč. Druga skupina gospodarstvenikov je kot glavno težavo nasprotno izpostavila ravno likvidnost in premierju potožila, da podjetja pri bankah ne pridejo do sredstev, zlasti ne za financiranje tekoče likvidnosti. Ob tem naj bi predstavnika NLB in Factor banke Draško Veselinovič in Boris Pesjak opozorila, da jamstvena shema ne omogoča financiranja podjetij bonitete C. Minister Gaspari je bil po naših informacijah do omenjenega zadržan.

Kljub temu je pričakovati, da bo država pritisnila na banke, v katerih ima pomemben lastniški vpliv, da bolj aktivno pristopijo k sodelovanju pri jamstveni shemi. Po trditvah poznavalcev razmer je nepričakovano slab uspeh prvih dveh avkcij jamstev države, prek katerih je želela država gospodarstvu zagotoviti 310 milijonov evrov posojil, zlasti posledica dejstva, da banke niso pripravljene prevzemati tveganja financiranja podjetij s slabšimi bonitetnimi ocenami. Poleg tega podjetja pričakujejo zlasti pomoč pri refinanciranju obstoječih posojil, čeprav je država že v zakonodaji določila, da je lahko za reprograme posojil namenjenih zgolj 20 odstotkov državnih jamstev. Zlasti avtomobilska industrija in Gorenje pa si veliko obetata od dolgoročnih posojil Evropske investicijske banke, katerih črpanje naj bi se začelo v nekaj tednih.

Predsednik uprave NFD holdinga Stane Valant je opozoril, da je Slovenija trenutno v takšnem položaju, kot je bila, ko je prišlo do prodaje Leka. Po njegovih ocenah lahko spomladi pričakujemo, da bo vrsta podjetij tarča prevzemov, kar so nekateri razumeli kot njegovo grožnjo o prodaji naložb, če mu banke ne bodo stale ob strani.

O spremembah davčne zakonodaje po naših informacijah na včerajšnjem sestanku Pahorja z gospodarstveniki ni bilo govora, medtem ko so nekateri menedžerji opozorili na nujnost sprememb delovnopravne zakonodaje in na to, da vlada ne sme popuščati pred pritiski sindikatov. Premier Pahor se je po naših informacijah strinjal za napovedmi, da državo čaka huda jesen in da kriza še ni dosegla dna. Poudaril je, da vlada pred takšnimi in drugačnimi pritiski ne bo popuščala, čeprav »vladanje v tem trenutku ni užitek«, in da bo vztrajala pri začrtanih ukrepih.

katja.svensek@dnevnik.si