"Ugotovili naj bi, da je regeneracija kolesarjev na ta način boljša kot ročna masaža. V vodo je treba takoj po treningu, še razgret. Takrat res ugaja, posebno še, če je vroč dan in se pripeljem po klancu z Bleda ali Bohinja. Če je manj vroče, na ta način ohladim le noge. Res se hitreje opomoreš, a je treba paziti, da ne pride do podhladitve," nov način regeneracije razkriva Tadej Valjavec. "Kolesarji Columbie naj bi to prakticirali že med Tourom. Celo v vodi osmih stopinj Celzija. A tega ne verjamem, ker bi bilo to vendarle premrzlo," pravi. "Iz ust do ust je iz 18 prišlo na osem stopinj morda le nalašč," se smeji.

Valjavec je tudi že pravi ekspert glede bivanja v višinskih sobah. V svoji Vili Triglav, ki je tudi turistični objekt visokega razreda, ima vse sobe opremljene za prilagajanje velikim nadmorskim višinam, precej višjim ob Pokljuke na 1400 metrih. "Za Vuelto sem na prilagojeni nadmorski višini 3000 metrov preživel, torej spal, skoraj mesec dni. V teh razmerah je potrebno biti vsaj 12 ur na dan. Le v času dirke po Poljski in nekaj dni potem z višino 2500 metrov sem bil nižje," pravi.

Pravo višino kontrolira z merilci seturacije, ki kaže delež kisika v krvi, hemoglobinu. Pri 90 do 93 odstotkih je učinek višinskega bivanja in treninga največji. "Organizem se razmeram počasi privaja. Da bi se povsem prilagodil, pa bi potreboval kakšne tri mesece - kot Kolumbijci," pravi. Da to ni kakšen bav bav, dokazuje tudi sinček Erazem, ki že občasno spi pri njem. "Otroci se sicer, kar je znanstveno dokazano, še hitreje aklimatizirajo," pravi očka. Le Klara je še premajhna, da bi vsi z mamico živeli kar na simulirani višini Tibeta.

Valjavec je imel veliko željo, da bi na Vuelti lahko vozil na visoko etapno uvrstitev. Od vsega mu manjka le še etapna zmaga. A bo očitno moral spremeniti načrte. "V klubu so že rekli, da nimajo drugega kolesarja za boj za visoko skupno razvrstitev. Če bo tako, bo že prve dni na Nizozemskem zelo težko, saj so razmere tam zelo specifične, od načina dirkanja, vetra,..." pričakuje okoliščine za četrto Vuelto. Po treh nastopih na francoskih Tourih in šestih na italijanskem Giru, že ve, kam gre.