»Poskusila sem vse. Res je sicer, da sem v tej sezoni že tekla 4:02, a sem se temu rezultatu premalokrat približala. Potrebujem stalne teke okrog 4:03, 4:04, s katerimi se bom tudi na velikih tekmovanjih uvrščala v finale. Nisem razočarana, čeprav sem si obetala več,« je v mešani coni razlagala Hodošanka, ki je tekla v precej hitrejši skupini, v kateri je s časom 4:07,20 zasedla deseto mesto. Do zadnjega mesta, ki je vodil v finale in ga je dosegla Poljakinja Lidia Chojecka, ji je zmanjkalo 67 stotink sekunde. Romanova je v tej sezoni izboljšala državni rekord, ki je bil prej v lasti Jolande Čeplak, ni pa izboljšala uvrstitve Velenjčanke s SP, saj je bila Čeplakova doslej edina slovenska finalistka teka na 1500 m (v Parizu 2003 je zasedla 12. mesto).

Sedmi dan svetovnega prvenstva v atletiki je športnikom prvič nagajal dež. Še težja naloga za vse, ki niso najbolje pripravljeni prišli na tekmo leta, med katere je sodila tudi slovenska skakalka v daljino Nina Kolarič. Ptujčanka, ki je bila dobra v tej sezoni na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torinu (četrto mesto), ima že vso sezono težave s poškodovanim gležnjem. Kot je na največjih tekmah v navadi, le-te še potencirajo težave, tako da je Kolaričeva svoj nastop opravila v slogu slovenskih šprinterjev. Katastrofalno! V prvih dveh serijah je močno prestopila (v prvi za 19,2 cm, v drugi za 8,8 cm), v tretji odlično zadela odskok, a poletela le šest metrov daleč, tako da je v kvalifikacijah premagala le eno atletinjo.

»Pokazale so se vse pomanjkljivosti. V svoji karieri sem bila znana po tem, da nisem delala prestopov. Letos sem zaradi poškodbe gležnja izpuščala treninge, zato sem imela včeraj težave. Povrhu je težko tekmovati v tako težkih razmerah. Gleženj me ne boli vsak dan enako, zato sem upala, da bo na tekmi dobro, a ni bilo. Sedaj me čaka zdravljenje poškodbe, a največja težava je v tem, da sploh natanko ne vem, kaj je narobe. Naredila bom še eno magnetno resonanco, po kateri si želim, da bodo zdravniki končno našli izvor težav,« je svoj nastop ocenila Nina Kolarič, še ena slovenska atletinja več, ki je na v Berlinu povsem odpovedala.

Ko so skakalke v daljino opravile s svojim nastopom, so organizatorji zaradi močne nevihte prekinili tekmovanje, tako da je bila zamuda v tekaškem programu več kot 40 minutna, v tehničnih disciplinah pa so skakalci v višino začeli s tekmovanjem z uro in pol zamude.