Že pred finalnim tekom je namreč izbruhnil škandal, ko je Mednarodna atletska zveza (IAAF) od južnoafriške zveze zahtevala test spola 18-letne atletinje. Tiskovni predstavnik IAAF Nick Davies je dejal, da je bila prošnja poslana potem, ko je omenjena tekmovalka dobesedno eksplodirala pred manj kot tremi tedni in 31. julija na Mauriciusu na mladinskem afriškem prvenstvu postavila najboljši letošnji izid na svetu (1:56,73).

Davis je še pojasnil, da so potrebna testiranja ginekologa, endokrinologa, psihologa, specialista interne medicine in specialista za spol, šele potem bo mogoče narediti zaključke. ''Veliko krivico bi naredili, če bi jo že pred opravljenimi testi avtomatično izključili s tekmovanja. Pravzaprav sedaj ne vidim še prav nobenega razloga za kaj takega,'' je takrat menil Davis.

Chuene, ki je atletinji podelil zlato kolajno, pa je še povedal, da se atletinja ni prav nič veselila zlate kolajne in naslova svetovne prvakinje. ''Še nikoli me nihče ni obtožil, da nisem dekle, a tu v Berlinu očitno nisem. Vsi vemo, da nisem fant. Zakaj si me sploh pripeljal sem? Moral bi me pustiti v domači vasi,'' je domnevno dejala Semenya predsedniku južnoafriške zveze.

Njena družina pa je javno povedala, da je ogorčena nad zvezo IAAF, ki je želela test spola njihove 18-letne hčerke. ''Ne bomo pustili, da bo morala opraviti vse te teste in strinjamo se z njo: morala bi zavrniti kolajno. Ne bomo dopustili, da tako sramotijo našo hčerko,'' je za časnik The Times dejal njen oče Jacob, njena mati Dorcus pa je ogorčeno dodala: ''Izjemno sem ponosna na svojo hčerko. Seveda, da je ženska, saj sem jo jaz rodila. Dokler sem živa, je nihče ne bo pregledoval."