Sodnica je v obrazložitvi zapisala, da pisanje o Ceraniju v določenem kontekstu zbuja dvom v Ceranija in zmanjšuje zaupanje v poštenost njegovega dela, ki ga bo skorajda nemogoče ponovno vzpostaviti, če bi Dnevnik s tovrstnim ravnanjem nadaljeval. Če bo Dnevnik prepoved sodišča kršil, mu grozi denarna kazen v višini 50.000 evrov, za vsako ponovno kršitev pa bi sledila še višja denarna kazen, vse dokler seštevek ne bi dosegel 500.000 evrov.

"Sklep sodišča spoštujemo, smo pa se na sklep pritožili," je dejal odgovorni urednik Dnevnika Ali Žerdin. Odločitve sodišča ni želel posebej komentirati, kot je pojasnil, pa lahko govori o posledicah sklepa sodišča. "Med raziskovanjem poslovne biografije gospoda Ceranija smo prišli do podatkov, ki so pomembni tudi za razumevanje njegove dejavnosti v Sloveniji. Objava teh podatkov je nedvomno v javnem interesu. Vendar bi Dnevnik, če bi te podatke objavil, kršil sklep sodišča in bi bil kaznovan z izjemno visoko kaznijo," je poudaril Žerdin. Po njegovem smo v absurdni situaciji, ko je zaradi sklepa sodišča javnost prikrajšana za pomembne podatke iz poslovne biografije gospoda Ceranija.

Novinarji brez meja: Slovenska sodišča legalizirajo cenzuro

Omejitev poročanja je ostro obsodilo mednarodno združenje Novinarji brez meja. "Slovenska sodišča so s to odločitvijo uzakonila obliko cenzure, ki v državi članici Evropske unije ni sprejemljiva," so zapisali v združenju. Kot so opozorili, je jasen namen sodišča, da medijem z odredbo prepreči, da raziskujejo o pomembnih poslih, s katerimi želi Cerani prevzeti eno najpomembnejših slovenskih gospodarskih družb. Tudi višina zagroženih kazni v primeru kršitev odredbe je po mnenju Novinarjev brez meja popolnoma nesorazmerna, pomeni pa tudi neposreden napad na uredniško svobodo časopisa.

Opravili smo pogovor s pravnikom Jako Repanškom, ki deluje predvsem na medijskem področju. Kakšno je njegovo mnenje o vsem skupaj, si oglejte v video prispevku.

Novinarski društvi zgroženi nad nerazumevanjem svobode tiska

Prepoved poročanja je zavrnilo tudi Združenje novinarjev in publicistov. Po slovenski ustavi je zagotovljena svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik obveščanja in izražanja, začasna odredba pa je - tako združenje - tudi v nasprotju z razumevanjem pravice do svobode tiska v državah z daljšo demokratično tradicijo, onemogoča pravico do obveščenosti javnosti, "zato nas sodna odredba vrača v čase totalitarizma".

Odločitev  ljubljanskega okrajnega sodišča, da z začasno odredbo Dnevniku omeji poročanje o italijanskem poslovnežu Pierpaolu Ceraniju, je v svojem bistvu smešna - smešna zato, ker je času in družbeni ureditvi države, v kateri se je zgodila, tako neverjetna, tako zunaj časa in demokracije. A jo je treba vzeti z vso resnostjo. Tudi če bi bilo vse, kar so novinarji zapisali, neresnica, v modernih in demokratičnih državah obstajajo drugi načini pregona, ne pa ta obsurdna oblika cenzure. S tem primerom nas sodna oblast riše na zemljevidu držav, kjer svobode medijev in novinarstva ne razumejo," pa je zapisal Grega Repovž, predsednik Društva novinarjev Slovenije