Očitno je vajeti v Kolonelu prevzel italijanski lastnik, saj je na včerajšnji skupščini obkroževal glasovalne lističe njegov pooblaščenec. Dogodki na včerajšnji skupščini pa nakazujejo tudi, da se je začela zadnja faza izčrpavanja finančne verige, prek katere je do bančnih zasegov delnic Šrot obvladoval svoj imperij. Kje bo Center Naložbe sploh dobil sedem milijonov evrov za izplačilo dividend, ni znano. Izplačilo visokih dividend pa bo povzročilo največ škode upnikom Centra Naložb, med katerimi so največje družbe iz skupine Pivovarne Laško. Te so Centru Naložbe in Infondu Holdingu posodile več kot 100 milijonov evrov za Šrotovo lastniško konsolidacijo, kar bo predvidoma preverila tudi izredna revizija.

Kapitalska družba je zahtevala, da se na skupščini pivovarne konec meseca odloča tudi o imenovanju posebnega revizorja.

Kljub negotovi prihodnosti Centra Naložb je večinski lastnik (Šrotova-Ceranijeva družba Kolonel) na včerajšnji skupščini delničarjev podelil razrešnico direktorici Saši Fajs in nadzornemu svetu pod predsedovanjem Marjana Kovača. Za nameček je Kolonel glasoval še za nasprotni predlog delničarja Igorja Grujiča, po katerem bodo iz podjetja, ki mu grozi stečaj, izčrpali kar 7,15 milijona evrov lanskega bilančnega dobička. Po prvotnem predlogu uprave Center Naložbe sploh ne bi delil dobička, zdaj pa bo dividenda znašala 1,9 evra, kar je več kot dvakratnik sedanje borzne cene te delnice. Od tega bo šlo samo Kolonelu 5,6 milijona evrov.

Najbrž so se lastniki Centra Naložb včeraj zadnjič sestali na redni skupščini delničarjev. Družba se namreč približuje insolventnosti, čemur utegne že kmalu slediti prisilna poravnava ali stečaj, delnice v lasti približno 34.000 malih delničarjev pa bodo potem le še ničvreden papir. Ta dogodek je zato pritegnil veliko medijske pozornosti, ki pa je "sramežljivi" Fajsovi že od nekdaj neprijetna. In je poklicala plečatega varnostnika, ki je novinarje in snemalce pospremil iz poslovnih prostorov Infond Holdinga, v katerih že nekaj mesecev "gostuje" Center Naložbe.

Niso pa novinarji motili samo Fajsove. Ko je bil zrak čist, je nekdo glasno potrkal na stopniščna vrata. Ko jih je Fajsova odklenila, se je izkazalo, da je v četrto nadstropje poslovne stavbe ob mariborski Titovi cesti pripešačila direktorica Kolonela Blaženka Šoštarič. Z njo je bil privlačni angleško govoreči spremljevalec, ki je na skupščini razkril svojo identiteto: Roberto Moreno Novacco, pooblaščenec Pierpaola Ceranija. Čeprav je Cerani uradno le 30-odstotni lastnik Kolonela, je glasovalne lističe obkroževal Moreno Novacco, in ne direktorica Šoštaričeva. Takšno postopanje nazorno priča o tem, kdo ima v tajkunskem imperiju Boška Šrota zdaj glavno besedo.

Fajsova je bila zelo redkobesedna, ko so jo manjšinski delničarji (poleg Grujiča so bili navzoči le še zastopniki Marlesa, Gostinstva Žalec in novinar Dnevnika kot zastopnik male delničarke in urednice Poslovnega dnevnika Suzane Rankov) začeli spraševati o tem, koliko je Center Naložbe posodil Infond Holdingu in kako je to posojilo zavarovano. "V glavi nimam vseh teh številk," se je sprenevedala direktorica, "skupni zneski so razkriti v letnem poročilu, zavarovanj pa nam v njem ni treba razkrivati." Obljubila je, da bo odgovorila pisno, v roku 14 dni pa bo še morala pojasniti, koliko znaša skupna izpostavljenost Centra Naložb do Infond Holdinga, koliko si je Center Naložbe izposodil od družb iz skupine Pivovarne Laško in kako je zavaroval posojilo Šrotovi Atki-Primi.

"Za nastale razmere se ne čutim odškodninsko odgovorna," je dejala Fajsova, ko je bilo govora o razrešnici upravi. Kriznih razmer v Centru Naložbe ni želela komentirati, češ da nima vseh podatkov glede naložbe v Infond Holdingu, napovedala pa je, da bo do konca meseca objavila izredno polletno poročilo. Na vprašanje, kako namerava zavarovati interese okoli 34.000 malih delničarjev, je Fajsova, ki ji mandat poteče že konec meseca, odgovorila: "Naredila bom vse, kar je v moji moči." Kdaj bo Center Naložbe razglasil insolventnost in potem prisilno poravnavo oziroma stečaj, je bilo še zadnje delničarsko vprašanje na skupščini. "Tega ne morem komentirati, ker imam premalo podatkov za odgovor," je odvrnila Fajsova.

Center Naložbe je pomemben vmesni člen v lastniški verigi Boška Šrota. Največji, 78-odstotni lastnik tega podjetja s sedežem na mariborski Titovi cesti je podjetje Kolonel, ki je v 70-odstotni lasti družbe Atke-Prima zakoncev Šrot, 30-odstotni lastnik Kolonela pa je podjetje Iniziative Generali 96 italijanskega poslovneža Pierpaola Ceranija. Center Naložbe je 71-odstotni lastnik insolventnega Infonda Holdinga, ki ima po bančnih zasegih samo še 24,4 odstotka Pivovarne Laško in 8,8 odstotka Mercatorja.

tomaz.klipsteter@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Infond Holdinga, njegove večinske lastnice družbe Center Naložbe in Pivovarne Laško si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij.