Pravila formule 1 jasno prepovedujejo kakršnakoli testiranja z aktualnimi tekmovalnimi dirkalniki med premorom sezone, ki traja do avgustovske dirke v Valencii. Ferrari je, ker Schumacher od slovesa leta 2006 ni sedel za volanom dirkalnika, zaprosil ostala moštva za posebno dovoljenje. Pri sedmerici McLaren-Mercedes, BMW-Sauber, BrawnGP, Toyota, Renault, Red Bull in Toro Rosso, ki je skupaj s Ferrarijem tudi v združenju moštev F1 (FOTA), ni bilo težav, zataknilo pa se je pri Williamsu.

"Pozdravljamo vrnitev Michaela Schumacherja v formulo 1. A testiranja med sezono so prepovedana in če bi zdaj njemu dovolili voziti dirkalnik, bi imeli nevaren precedenčni primer," je vodja moštva Frank Williams Schumacherju prižgal rdečo luč. Deseto moštvo formule 1 Force India še ni odgovorilo na Ferrarijevo prošnjo, kar pa ni več pomembno, saj bi morali pri ekipi iz Maranella dobiti dovoljenje vseh tekmecev.

Nekdanji sedemkratni svetovni prvak je zadnjič dirkal 22. oktobra 2006 v Sao Paulu, na dirki v Valencii pa bo zamenjal Brazilca Felipeja Masso, ki se je poškodoval na kvalifikacijah dirke na Madžarskem.