Hirvonen je odličnim letošnjim predstavam v svetovnem prvenstvu na enem najtežjih relijev na svetu dodal še piko na i. Prvič v karieri je finski dirkač slavil na domači preizkušnji ter si tako podaril najlepše darilo za 29. rojstni dan, ki ga je praznoval v petek. Hirvonen je doma prav v Jyvaeskylaeju, zato ima zmaga - doslej je na tej dirki nastopil že sedemkrat - še večji pomen.

"Za vsakega Finca je zmaga na tem reliju uresničitev velikih sanj. Ta reli sem spremljal že kot otrok. Zdaj so se te sanje uresničile meni. Reli je potekal odlično, tako jaz kot moštvo nismo imeli nikakršnih težav," je bil po prihodu v cilj vesel Hirvonen. Današnja zmaga je njegova jubilejna deseta v karieri.

Temelje za uspeh na hitrih makadamskih cestah v okolici Jyvaeskylaeja je Hirvonen postavil že prvi dan relija. Boj z Loebom je bil hud, Francoz, ki je na zadnjih dirkah delal zanj netipične napake ter v Italiji, Grčiji in na Poljskem zbral le sedem točk (Hirvonen v tem času kar 28), je bil po uvodnem dnevu le tri sekunde za vodilnim v SP. Prvi Fordov dirkač je nato dobro nadaljeval tudi v soboto ter si privozil lep naskok 32 sekund. Loeb je možnosti za napad zapravil z manjšo napako v 15. HP, ko je zapeljal v jarek in poškodoval pnevmatiko. Večji del polminutne prednosti pa je vodilnemu uspelo obdržati tudi danes, ko so dirkači odpeljali le štiri hitrostne preizkušnje.

Z Loebom sta tako zamenjala vlogi z lanskega relija, ko je slavil Francoz z devetimi sekundami prednosti. Branilec naslova se je tokrat moral zadovoljiti z drugim mestom, kar pa je po odličnem začetku in petih zaporednih zmagah ter mrku sredi sezone znamenje novega vzpona. "Dobra bitka je bila. Bil sem blizu, toda po težavah s pnevmatiko je bilo upov konec. A nič ne de, vseeno sem na vrhu in v primerjavi z Mikkom sem izgubil samo dve točki," je o tesnem položaju v SP pred zadnjo četrtino prvenstva razmišljal Loeb. Hirvonen na prvem mestu ima zdaj 68 točk, Loeb na drugem pa 65. Tretji je drugi Citroenov voznik Španec Dani Sordo s 44. Med konstruktorji je prvi Citroen s 119 točkami, 14 manj jih ima Ford.

Tudi tretje in četrto mesto sta osvojila Fordov in Citroenov dirkač. Prvo polovico relija je bil v boju za najnižjo stopničko Loebov sotekmovalec Dani Sordo, drugi Finec v Fordovi ekipi Jari-Matti Latvala ga je prehitel v soboto in tretje mesto obdržal do konca, pred Špancem pa je imel samo 16 sekund prednosti.

Poletni premor v sezoni formule 1 je za nastop na makadamskih cestah v gozdovih domovine izkoristil tudi nekdanji svetovni prvak Kimi Raikkönen. Dirkač Ferrarija, ki ne skriva ljubezni do relija, je po treh dirkah nižje ravni tokrat prvič nastopil tudi v elitni konkurenci. Sedel je v zasebnem dirkalniku Fiat Abarth Grande Punto razreda S2000. Kljub težavam z motorjem se je prvi dan in večino drugega držal najboljših in se prebil že do 15. mesta v skupnem seštevku, nato pa na zadnjem "brzincu" druge etape naredil usodno napako. V levem zavoju je zapeljal v jarek in se nato z dirkalnikom prevrnil pod cesto. Gledalci so njegovega Abartha sicer hitro spet spravili nazaj na cesto, vendar je bil dirkalnik preveč poškodovan, da bi lahko Raikkönen reli nadaljeval.

"Preširoko sem pripeljal v zavoj, kjer je bilo na mojo smolo nekaj skal in ko sem jih zadel, me je odneslo s ceste. A nikomur se ni zgodilo nič in reli je bil zelo zabaven," je kratko ocenil svoj prvi nastop na SP "ledeni Finec".

Sezona SP se bo nadaljevala čez mesec dni s preizkušnjo v Avstraliji.