Čavić je bil prvi v cilju v drugi polfinalni skupini, v kateri je nastopil tudi Mankoč, Američan Michael Phelps, 14-kratni olimpijski prvak, pa je zmagal v prvi skupini s skupno drugim časom polfinala (50,48). Za finale je bilo potrebno plavati 51,07 sekunde; Mankoč je v kvalifikacijah z dosežkom 51,49 osvojil 11. mesto.

"Ta trenutek nisem bil dovolj dober za finale. Mislim, da sem sposoben plavati še hitreje. Dobro sem začel, si želel še več, a v vodi nekako nisem čutil vode tako kot je to treba za optimalno plavanje," je nastop na kratko opisal Mankoč in pri tem priznal, da ima še vedno težave s prilagajanjem na nove kopalke: "Prvič nisem 100-odstotno pripravljen, ker sem si po olimpijskih igrah vzel tri mesece odmora, pa tudi s temi kopalkami, ki jih do sredozemskih iger nisem uporabljal, nisem znal izkoristiti vsega svojega potenciala."

Seveda bo Mankoč naslednjem obdobju ostal v novih hitrih kopalkah in z njimi nastopil na decembrskem evropskem prvenstvu v Carigradu in tam skušal na 100 metrov mešano še desetič zapored postati prvak v isti disciplini.

Na SP pa ga čaka še nastop v mešani štafeti, kjer Mankoč pričakuje le nov slovenski rekord. "Svetu smo ta trenutek konkurenčni le v delfinovem in prsnem slogu." Bolj je Mankoča zmotil odnos do reprezentance, potem ko je Triglavan Emil Tahirovič, ki je bil načrtovan za prosti slog, nepričakovano odpotoval domov. "Štafete imajo v Sloveniji dolgoročno perspektivo, a moramo zgraditi pravi moštveni duh, kar iz danes na jutri ne gre. Vsekakor pa bo treba spremeniti tudi odnos do štafete."

O svojem svetovnem rekordu pa se je razgovoril tudi Čavić, ki je na prvenstvu že osvojil zlato medaljo na 50 delfin, v 'revanši' iz Pekinga pa bo v soboto skušal vzeti skalp še slovitemu Phelpsu, ki ga je glede na posnetke premagal že na Kitajskem, a so se ure hitreje ustavile pri Američanu. "Danes sem pred nastopom čutil nek poseben adrenalin, neko posebno energijo, ter vedel, da to nekaj pomeni. Po obratu sem še enkrat pogledal, kje so tekmeci, ter na koncu tekme celo malo popustil," je dejal Čavić in napovedal še hitrejše plavanje v finalu. O samozavesti pa: "Tega, kako je plaval Phelps, si nisem še niti pogledal. To bom storil po razplavanju."

V soboto bodo slovenske barve branili Nina Drolc in Nina Sovinek na 50 prosto, Tanja Šmid na 50 prsno in Robi Žbogar na 50 hrbtno.