Prav disciplina 100 delfin bo ena od poslastic tekmovanja, saj gre za revanšo še vedno "nerešenega" olimpijskega vprašanja iz Pekinga med Srbom Miloradom Čavićem in Američanom Michaelom Phelpsom, kjer so kamere pokazale, da je bil olimpijski prvak Srb, ure pa, da je zmagal Phelps. Čavić s 50,56 in Phelps s 50,90 sta bila tudi najhitrejša v jutranjem delu. Seveda pa je v ozadju še kopica manj znanih imen, ki v velikem finalu pričakujejo presenečenje, eden od kandidatov za zlato medaljo je tudi Španec Rafael Munoz, drugi Američan Tyler McGill, tretji Avstralec Andrew Lauterstein in vsi ti imajo svojo računico pred sobotnim velikim finalom.

Svoje načrte ima tudi Peter Mankoč, ki je že lani dokazal, da sodi med osmerico najboljših na svetu, a se mu je v Pekingu nekoliko ponesrečil polfinalni nastop. V Rimu bo to skušal popraviti. "Izid dopoldan je bil super. V primerjavi s sredozemskimi igrami sem napredoval še za šest desetink. Mislim, da sem sposoben tudi za uvrstitev v finale in izid 51,0, če bom seveda znal ustrezno izkoristiti tudi kopalke, pa čeprav nisem povsem 100-odstotno pripravljen," je povedal 31-letni Ljubljančan. Prav zato, ker ni v povsem vrhunski formi, je Mankoč vse do zadnjega kolebal, ali bi v Rimu sploh nastopil v posamični disciplini ali le v štafeti. "Tekmovalni del v meni skoraj vedno zmaga. Po drugi strani pa je res, da sem imel včeraj in danes na razplavanju že tisti dober občutek."

Kot prvi med Slovenci je zjutraj na 50 prosto nastopil Jernej Godec, ki se je z 22,41 na dve desetinki približal osebnemu rekordu in zasedel 30. mesto med skoraj 230 plavalci. Z nastopom pa ni bil nezadovoljen: "Res sem si želel več, a je tudi res, da sem že celo leto boljši v delfinu." Letošnji univerzitetni prvak iz Beograda na 50 delfin je priznal, da je bil zanj dosežek 22,04 danes praktično nedosegljiv: "Tudi če bi plaval nov osebni rekord, bi bilo težko. Po drugi strani pa smo v teh kopalkah vsi tak dosežek pričakovali." Godec je ob tem novinarjem še zaupal, da bo zdaj, ko je opravil z izpiti na univerzi Berkeley in bo leto dni namenil delovni praksi, skušal decembra po daljšem času spet nastopiti na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih. "Tako ali tako nameravam v tem terminu priti domov in če bo le šlo, bom odpotoval tudi v Carigrad. Letos bom imel nekaj več prosto, delal v laboratorijih in seveda iskal tudi ustrezno univerzo za doktorat."

Na 50 delfin je nastopila še ena Ilirijanka, Sofija Djelič, ki je bila po tekmi navdušena nad osebnim rekordom 27,82, ki je zadostoval za 51. mesto. "Sem sem prišla z željo po najboljšem lastnem dosežku. S tem sem tudi zaključila svoje prvo člansko svetovno prvenstvo. S tekmo sem res dobila veliko volje za naprej."

Slabše sta e odrezali dolgoprogašici Nina Cesar in Nika Karlina Petrič na 800 prosto. Cesarjeva se je dobro borila do 500 metrov, nato pa popustila in z 8:47,51 za lastnim rekordom zaostala kar 16 sekund ter zasedla 29. mesto. Ob vsem tem bi bila Cesarjeva v primeru novega državnega rekorda, zdaj ta znaša 8:31,26, tudi blizu finalu najboljše osmerice, saj je bil za finale potreben dosežek 8:27,90. "Po 500 metrih so me tako bolele roke, da ni šlo več. Pred Pescaro sem bila v polnem treningu in odplavala državni rekord. Zdaj sem bila precej spočita in morda bi morala imeti trše treninge do konca, bila bi tudi bolj samozavestna," je povedala mlada radovljiška plavalka. Še slabše je šlo Niki Karlini Petrič iz kranjskega Triglav za dosežkom 8:56,71 in 36. mestom. "Ne vem, kaj je krivo. Morda trema, saj se mi zdi, da sem trenirala boljše kot lani. Upam, da bo na 400 mešano boljše." Kranjska plavalka je priznala, da je v trenutkih, ko ne gre, vse težko in da motijo številne malenkosti.