Nov svetovni rekord so tako gledalci videli tudi v kraljevski preizkušnji na 100 prosto pri moških. Brazilec Cesar Cielo Filho je s 46,91 za 14 stotink popravil svetovni rekord in se kot prvi v zgodovini spustil pod magično mejo 47 sekund, na zmagovalnem odru pa v solzah sreče poslušal brazilsko himno. Peti dan svetovnega prvenstva so nove rekordne znamke videli v vseh finalih, ki so bili na sporedu. Enega od teh je postavila tudi ženska kitajska štafeta na 4 x 200 prosto (7:42,08), kjer je v predtekmovanju nastopila tudi slovenska vrsta v sestavi Sara Isaković, Anja Klinar, Nina Sovinek in Nika Karlina Petrič, ki je z izidom 8:06,91 za skoraj tri sekunde popravila državni rekord z lanskega EP v Eindhovnu in zasedla 14. mesto na svetu.

Za Slovenijo je v vodo prva skočila Sara Isaković, ki se je z 1:57,51 približala svojim najboljšim letošnjim izidom. »Za konec še en soliden nastop, ki sem ga trenutno sposobna odplavati. Pomembno je, da smo dosegle nov rekord,« je menila Isakovićeva, ki se bo po koncu prvenstva odpravila na dopust z družino v Dubaj, kjer bo skušala nabrati čim več moči pred naslednjo sezono, ko se želi vrniti v sam svetovni vrh. »Nimam razloga, da sem z letošnjo sezono preveč razočarana. Glede na vse, kar se je dogajalo, je sezona kar dobra, saj sem zmagala na univerzijadi. Tudi glede študija imam za sabo zelo dobro leto. Plavanje pa je nastradalo zaradi vsega skupaj. Za prihodnost me prav nič ne skrbi, saj imam še vse pred seboj,« je Sara optimistična pred novimi izzivi.

Zelo dobro je v slovenski štafeti nastopila le Anja Klinar, ki je z 2:00,73 edina plavala boljše od svojega najboljšega dosežka na tej razdalji. »Državni rekord smo načrtovale in ga dosegle,« je dejala mlada radovljiška plavalka, ki ni želela komentirati slabšega nastopa Petričeve in Sovinkove. Slednji sta bili namreč kar precej za najboljšo osebno znamko. »To je zadeva drugih. Res je le, da bi bilo lahko še precej boljše, če bi vse štiri plavale zelo blizu osebnega rekorda,« je o tem dejala Klinarjeva. Nina Sovinek in Nika Karlina Petrič sta nato v tretji in četrti predaji še enkrat potrdili, da v Rimu preprosto nista stoodstotno pripravljeni, vseeno pa je njuno plavanje zadostovalo za nov slovenski rekord.

Med slovenskimi plavalci je v posamični konkurenci presenetila le 17-letna Nina Drolc iz Velenja, ki je s 56,75 za osem desetink popravila osebni rekord, s čimer je bila na koncu zadovoljna: »Vem, čaka me še zelo veliko treninga, saj mi je na koncu začelo zmanjkovati moči, a za prvi nastop na članskih svetovnih prvenstvih je ta dosežek zelo dober.« Nina Sovinek iz ljubljanske Olimpije je bila s 56,76 daleč od osebnega rekorda in je osvojila 51. mesto, kar je za štiri mesta boljše od Drolčeve. Predstavila sta še dva mlada slovenska plavalca. Radovljičan Robi Žbogar je bil z 2:03,99 in 42. mestom sekundo počasnejši od lastnih želja, devetnajstletna Tanja Šmid pa se je na 200 prsno z 2:37,43 uvrstila na 46. mesto.