Iz sklica skupščine, ki ga je novi direktor Pivovarne Laško Dušan Zorko danes objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze, je razvidno, da bi Svetelšku, Mačkošku in Malenkoviču štiriletni mandat začel teči 31. avgusta, Turnšku pa 10. julija 2010.

Kot pojasnjujejo v sklicu, je članu nadzornega sveta Simonu Zdolšku 17. junija potekel mandat, predsedniku nadzornega sveta Borisu Završniku mandat na podlagi odstopne izjave potekel s 23. aprilom, zaradi poslovnih potreb v matični družbi, katere poslovanje je prizadela finančna in gospodarska kriza, pa je član nadzornega sveta Iztok Seničar podal odstopno izjavo, ki je začela veljati z 10. julijem. Turnšku sedanji mandat poteče 16. julija 2010.

Svetelšek je trenutno med drugim predsednik uprave družbe Petrol in predsednik skupščine Kapitalske družbe (Kad), Mačkošek je glavni direktor družbe Štore Steel, Malenkovič pa direktor družbe HTZ Velenje, ki je del poslovnega sistema Premogovnik Velenje.

Po predlogu bi skupščina tudi za 36 mesecev pooblastila upravo družbe za nakup lastnih delnic za odkupno ceno, ki ne bi smela biti višja od cene delnic, ki velja na organiziranem trgu, z namenom maksimiranja notranje vrednosti delnic družbe. Skupni delež teh delnic ne bi smel preseči 10 odstotkov osnovnega kapitala družbe. Če bi uprava ugotovila, da za omenjeni namen pridobljenih delnic ne potrebuje več, bi jih lahko odsvojila v soglasju z nadzornim svetom.

Bilančna izguba poslovnega leta 2008 znaša 1,69 milijona evrov, pri čemer je čista izguba v lanskem letu znašala nekaj manj kot 6,1 milijona evrov. P predlogu sklepa bi jo krili s 4,4 milijona evrov nerazporejenega dobička iz preteklih let in 1,69 milijona evrov iz drugih rezerv iz dobička.

Predlagan je tudi podelitev razrešnice upravi in članom nadzornega sveta družbe za poslovno leto 2008 ter imenovanje družbe Deloitte Revizija za revidiranje poslovnih izkazov za leto 2009.

Skupščina Pivovarne Laško je bila sicer sklicana za 29. maja, vendar pa sta jo uprava in nadzorni svet - ker Urad RS za varstvo konkurence ni vrnil glasovalnih pravic Infond Holdingu (odvzel mu jih je zaradi domnevno sporne koncentracije lastništva v Pivovarni Laško) - preklicala.

Kad, Zavarovalnica Triglav, Vseslovensko združenje malih delničarjev in Electa so nato skupščino izpeljali na stopnišču stavbe, kjer naj bi bila skupščina, in na njej zavrnili vse predloge uprave in nadzornega sveta Pivovarne Laško. Izvolili so dva člana nadzornega sveta, Boštjana Marolta in Bojana Ludvika Šefa. Sodni spor glede veljavnosti skupščine še ni končan, saj je Infond Holding na celjsko sodišče vložil tožbo proti pivovarni, v kateri je zahteval ugotovitev ničnosti sklepov t.i. "stopniščne" skupščine.

Na dnevnem redu majske skupščine je bilo med drugim pokritje lanske izgube ter pooblastilo upravi za dokapitalizacijo z izdajo novih delnic v vrednosti največ polovice osnovnega kapitala družbe. Na Kadov predlog so dnevni red razširili še z imenovanjem posebnega revizorja, ki bi preveril nekatere posle celotne skupine v zadnjih petih letih, predvsem pa vrsto nakupov delnic.