Svoje so dodali tudi statistiki in športni analitiki. Čeprav je v nedeljo Alberto Contador pripomnil, da ni motor, ampak le človek, se je v Verbier (8,8 km) vzpenjal kar 1864 višinskih metrov na uro, s čimer je prekosil vse plezalce na Touru, odkar posebej preračunavajo hitrost vzpona. Contador je na lestvici prehitel Danca Bjorna Riisa, šefa ekipe Saxo Bank, ki se je leta 1996 na Hautacam dvigal s 1843 m/h. Riisa, zmagovalca Toura tega leta, v uradni zgodovini sicer ni. Je le številka. Se je spovedal grehov. No, pod Riisom so štirje dosežki še enega padlega idola Marca Pantanija v sezonah 1994-1997, vsi nad mejo 1800. Prav nad rob te meje se je v nedeljo vpisal tudi Andy Schleck, najhuša opozicija AC in LA.

Prav "kavboj" Lance Armstrong se s 1730 m/h ni približal svoji znamki na Alpe d'Huez 2004, ko se je dvigal 1782 m/h. "Ljudje so nemara pričakovali, da bom jahal kolo kot leta 2004 ali 2005, a to ni realno," je priznal Lance, češ da pri 37-letih ni več tako kot včasih. Toda tudi zaradi zgornjih podatkov je jasno, da se bo dirka še naprej odvijala po taktih Astane. "Sedaj je jasno, kdo je najmočnejši kolesar na dirki, Alberto. Če bomo igro vodili pametno, smo lahko trije med peterico, s fantom, ki bo zmagal vred. Mislim, da je čas, da se osredotočim na ekipo," je še povedal Lance Armstrong

"Zagotovo bomo poskusili napasti Contadorja. Mogoče omaga, kot je že," je v besedah sicer še vedno napadalno in optimistično razpoložen Andy Schleck (Saxo Bank), s čimer je mislil na slab dan na spomladanski dirki Pariz-Nica. Bolj ali manj pa je že jasno, da se bo odvijal predvsem boj za mesta drugo in nižje, tarča pa bo prav Lance. Malce drugače misli le Carlos Sastre: "Že od Monaka so novinarji naredili le zgodbo o rivalstvu med Contadorjem in Armstrongom, nas druge pa ignorirajo. Zato pravim, Tour se konča na vrhu Monte Ventoux."

Že na današnji kraljevski etapi z najvišjo točko dirke bosta klanca na prelaz Veliki Saint Bernard (2473 m), na meji med Švico in Italijo, in Mali Saint Bernard (2188), med Italijo in Francijo, povsem drugačna kot Verbier. Cesta z Martignya do Bourg Saint Maurice se vzpenja in spušča na intervale dolge kar 40 kilometrov, vmes pa je po 1900 oziroma 1600 metrov višinske razlike. Bolj bo do izraza prišla hitrostna vzdržljivost kot eksplozivnost. In še nekaj. Po dnevu počitka vedno prihaja do večjih preobratov, ko katerega z vrha skupne razvrstitve "odpihne".

Simon Špilak je imel črn dan v 13. etapi. Prav Prekmurec je zadnje tri dni doživel tisto, kar krasi Tour de France. Ne samo zmagovalci in nosilci majic, tudi nepopustljivost, požrtvovalnost, borbenost, taktična modrost šteje. Špilak je bil v nedeljo med desetimi najbolj izpostavljenimi imeni. Tudi medijsko. Časa kralja Krvavca v Verbier sicer ni računal nihče. Za primerjavo, junija se je denimo na Krvavec vzpenjal 1626 m/h. Danes bo imel čast nositi rdečo štartno številko.