Uprava Mercatorja je včeraj zavrnila torkovo zahtevo Infonda Holdinga, naj skupščino preloži, vendar presenečenja kljub temu niso izključena. Ključna točka skupščine bo imenovanje novih nadzornikov - po nekaterih informacijah prvi mož Pivovarne Laško in posredno največji lastnik Mercatorja Boško Šrot zato poizkuša prepričati manjše lastnike, da ne bi podprli predlogov uprave in nadzornega sveta. Pri tem je vprašanje zlasti, kako bo na skupščini glasovala Unicredit banka, z osmimi odstotki tretja največja lastnica Mercatorja.

Predsednika uprave Unicredit banke Franceta Arharja nam včeraj ni uspelo priklicati za komentar informacij, da naj bi se v teh dneh srečal z Boškom Šrotom. Toda ob tem ne gre spregledati, da se je Unicredit, ki je do deleža v Mercatorju prišla aprila z unovčitvijo repo pogodbe z Istrabenzom, v zadnjih mesecih intenzivno dogovarjala z Laščani. Unicredit je namreč preučevala možnost, da bi od Infonda Holdinga odkupila okoli 12 odstotkov Mercatorja, preostalih 12 odstotkov pa bi s posojilom pri Unicredit odkupil hrvaški Orbico, ki je prek lastnika Branka Rogliča povezan s Šrotovo svetovalko Andrijano Starina Kosem. S prejeto kupnino je želel Infond Holding poplačati posojilo Novi Ljubljanski banki (NLB), vendar se dogovori tudi zaradi jasno izraženega nasprotovanja države niso uspešno zaključili, tako da je NLB sprožila postopke prodaje delnic Mercatorja in Pivovarne Laško, s katerimi je Infond Holding zavaroval posojila. Ni izključeno, da Unicredit še ni opustila ideje, da bi povečala svoj delež v Mercatorju na kontrolni paket, za katerega bi ob prodaji iztržila bistveno več kot za zdajšnji delež. Pomoč pri tem bi ji lahko obljubil prav Boško Šrot v zameno za podporo njegovim predlogom na skupščini Mercatorja.

Sicer pa je uprava Mercatorja odločitev, da skupščine ne bo preložila, pojasnila s tem, da je po posvetu z nadzornim svetom in pravnimi strokovnjaki ugotovila, da ni utemeljenih razlogov za preklic. Hkrati je ocenila, da so v okviru načel enakopravne obravnave vseh delničarjev tako pri datumu skupščine kot pri oblikovanju skupščinskih sklepov "v primerni meri" upoštevali specifične okoliščine Infonda Holdinga. Nadzorni svet je tako predlagal imenovanje zgolj štirih od šestih nadzornikov, tako da bi Infond Holding ali morebitni novi lastnik lahko kasneje predlagal svoja kandidata za nadzorni svet. Poleg tega je upošteval prvotno željo Infonda Holdinga, naj bo skupščina Mercatorja po 15. juliju.

Kot navaja uprava Mercatorja, Infond Holding v svojem predlogu zgolj pavšalno zatrjuje, da se bodo lastniška razmerja pred koncem avgusta razrešila, pri čemer pa iz predloga ni razvidno, na kakšen način naj bi se to zgodilo. Iz predloga za sklic in preložitev skupščine po ugotovitvah Mercatorja prav tako ni razvidno, kako bi morebitna nova lastniška razmerja vplivala na postopka pred Uradom za varstvo konkurence (UVK) in Agencijo za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki skupini Infond Holding trenutno onemogočata aktivno sodelovanje na skupščini Mercatorja, predvsem pa ni razvidno, kdaj skupina Infond Holding predvideva zaključek obeh postopkov.

vesna.vukovic@dnevnik.sisuzana.rankov@dnevnik.si