NLB od morebitnih kupcev pričakuje zavezujoče ponudbe, po odpiranju pa se bodo v drugi fazi prodajnega postopka začela pogajanja o kupoprodajnih pogodbah in določitvi končne cene z enim ali več kupci. Kot je ob objavi zbiranja ponudb navedla NLB, bodo imeli prednost kupci, ki bodo pripravljeni kupiti vse delnice Mercatorja in vse delnice Pivovarne Laško.

Ponudbo za Mercator naj bi po dostopnih informacijah najverjetneje oddala Kapitalska družba (Kad) oz. njena Posebna družba za upravljanje. "Kot resen finančni investitor sledimo vsem dogajanjem na trgu, tudi ponudbam večjih paketov naložb slovenskih podjetij," so v četrtek na vprašanje, ali bodo oddali prijavo, pojasnili v Kadu. Kot so sporočili, bodo odločitev sprejeli "po pridobitvi vseh potrebnih informacij in transparentno izgrajenem procesu".

Zainteresirani kupci morajo NLB dostaviti tudi bančno garancijo za resnost ponudbe v višini deset milijonov evrov.

NLB je omenjena deleža zasegla in začela postopek unovčitve potem, ko Infond Holding, ki ga lastniško prek povezanih podjetij obvladuje prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot, ni uspel pravočasno vrniti 130 milijonov evrov posojila, ki ga je najel pri NLB. Z deležema Mercatorja in Pivovarne Laško je namreč Infond Holding zavaroval najem omenjenega posojila.