Kot je dejal, obstaja načelni dogovor, da Kapitalska družba (Kad) prepreči upad vrednosti delnice Mercatorja in Pivovarne Laško, na kakšen način bo pa to izvedla, pa je zaenkrat še vprašanje. "Upamo, da bomo dovolj učinkoviti, da ne bo prišlo do znižanja vrednosti teh delnic," je dejal.

Na vprašanje, če je Kad zainteresiran za nakup deležev v omenjenih družbah, pa je Križanič dejal: "Mislim, da je."

NLB je danes objavila poziv za javno zbiranje ponudb za nakup delnic Mercatorja in Pivovarne Laško, ki jih je zasegla Infond Holdingu, ker ta ni poravnal svojih zapadlih obveznosti. Na zavezujoče ponudbe bodo v banki čakali do 10. julija. Predmet prodaje je 404.832 oz. 10,75 odstotka delnic Mercatorja ter 2.056.738 oz. 23,51 odstotka delnic Pivovarne Laško. Infond Holding je delnice zastavil zaradi najema 130 milijonov evrov posojila.

Infond Holding, ki ga lastniško preko povezanih podjetij obvladuje prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot, bi moral posojilo odplačati do sredine tega tedna; ker se to ni zgodilo, je banka zastavljene delnice zasegla in jih bo prodala na dražbi.

Postopek prodaje bo potekal v dveh fazah: v prvi fazi - do 10. julija - bo NLB zbirala zavezujoče ponudbe kupcev, z odpiranjem ponudb pa se bo začela druga faza, v kateri bodo sledila pogajanja za oblikovanje kupoprodajnih pogodb in določitev končne cene z enim ali več kupci. Pri nakupu delnic bodo imeli prednost kupci, ki bodo pripravljeni kupiti vse delnice Mercatorja in vse delnice Pivovarne Laško.

Zainteresirani kupci morajo najpozneje do izteka roka za oddajo zavezujočih ponudb NLB dostaviti bančno garancijo za resnost ponudbe v višini deset milijonov evrov. Trenutna cena ponujenih delnic na borzi znaša nekaj manj 158 milijonov evrov.