Za zdaj so osumljenci štirje, med njimi dva predstavnika izvršne veje oblasti in dva menedžerja, je pojasnil Kos, a ni želel razkriti, ali je med osumljenimi tudi nekdanji predsednik vlade Janez Janša. Ker sta bila prodajalca na strani države takratna prva moža Kapitalske družbe (Kad) in Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaž Toplak in Marko Pogačnik, lahko sklepamo, da se sum nanaša na njiju. Znano je, da je Kad svoj delež prodal Istrabenzu Igorja Bavčarja, Sod pa Pivovarni Laško Boška Šrota. Za zlorabo položaja je zagrožena kazen do treh let zapora, za premoženjsko korist pa do osmih let, je dejal.

"Menedžerji različnih delniških družb so se v prvi polovici leta 2005 dogovorili, da se bosta dve delniški družbi v zasebni lasti uskladili z državo glede obvladovanja določene tretje delniške družbe," ugotavlja komisija. Vstop v zadnjo je bil pozneje tudi dogovorjen pri visokem funkcionarju izvršilne veje oblasti (sklepamo, da komisija omenja sestanek pri takratnem premierju Janši).

Komisija navaja, da je tedanja vlada še pred izvedbo dogovorjene operacije zamenjala upravo in nadzornike državnih družb (Kad in Sod), novoimenovani član uprave ene od teh, ki je pozneje vodil prodajo delnic Mercatorja, pa je hkrati opravljal nalogo člana nadzornega sveta pri enem od kupcev delnic (Tomaž Toplak je bil nadzornik Istrabenza). V nadzorni svet kupcev delnic so imenovali tudi visokega državnega uradnika vlade (nadzornik Istrabenza je bil tudi Božo Predalič, tedanji generalni sekretar vlade, op. p).

Kad in Sod naj bi se v interesu dveh zasebnih podjetij najprej kratkoročno likvidnostno zadolžili s soglasjem ministrstva za finance, potem kupili dokapitalizacijske delnice Mercatorja, nato pa vse delnice prodali zasebnima podjetjema. Komisija opozarja, da prodaje niso knjižili v skladu z veljavnimi predpisi in notranjeorganizacijskimi akti, zaradi česar je mogoče ugotoviti namerno neučinkovito delo posameznikov, ki so zasedali položaje v nadzornih svetih državnih družb. Prodajalca naj bi kupcema odobrila tudi posojilo po izjemno nizki obrestni meri.