Edini slovenski udeleženec 96. Toura Simon Špilak (Lampre) je v cilj prikolesaril z glavnino na 86. mestu s sedmimi sekundami zaostanka in končal na 86. mestu, v skupnem seštevku pa ima še kar naprej dobrih pet minut zaostanka za Švicarjem (5:05) in je na 107. mestu.

Voeckler je danes pokvaril "hattrick" Britancu Cavendishu in s prvo francosko zmago poskrbel za prvo pravo slavje domačih ljubiteljev kolesarstva. Tokrat je premagal tudi izjemno pripravljenega Britanca in Norvežana Thora Hushvoda, a je Voeckler slavil tudi po zaslugi tekmecev, saj se največja moštva niso povsem uskladila pri vodenju glavnine, zato je etapi dolgo dominirala šesterica ubežnikov, kjer je Francozu uspel odločilni beg dobre štiri kilometre in pol pred koncem. Razdaljo je na koncu zmogel v solo vožnji, glavnina se je sicer približala na sedem sekund, ki pa so bile dovolj za prvo domačo zmago.

Na vrhu nič novega. Američan Lance Armstrong, povratnik in sedemkratni zmagovalec Toura, za Švicarjem Cancellaro še vedno zaostaja za pičlih 22 stotink sekunde, kolikor je razlika znašala po torkovem ekipnem kronometru. Na peti etapi Američan pravzaprav niti ni poskušal z napadom.

Sicer pa je etapo zaznamovala prav šesterica ubežnikov, ki so glavnini ušli že po 15 kilometrih. Vse je kazalo, da bo glavnina šesterico ujela 20 kilometrov pred ciljem, ko pa je moštvo Columbie HTC prenehalo z "lovom", ostala moštva pa se niso takoj vključila v vodenje, se je ubežnikom ponudila nova priložnost, ki jo je najboljše izkoristil Voeckler. Sprint glavnine je nato dobil Ignatijev.

Že pred tem je kakšnih 60 kilometrov pred ciljem napadlo Cancellarovo moštvo Saxo Bank, ki je želelo podobno kot Columbia v ponedeljek nekako prepoloviti glavnino. Pri tem so bili celo uspešni, a le za kakšnih 15 minut, ko se je glavnina spet združila. Odpadla je le peščica kolesarjev, ki ni našla priključka, med njimi tudi Tom Boonen, ki pa je v zadnjem obdobju bolj kot s kolesarskimi uspehi polnil časopisne stolpce z uživanjem kokaina.

Pravi Tour pa se šele začenja. V četrtek bodo kolesarji nastopili na 181 kilometrov dolgi etapi od Girone do Barcelone, prvič pa naj bi kolesarji pokazali prvo formo na petkovi gorski etapi med Barcelono in Andoro. Takrat bo tudi jasno, kako dobro pripravljen je povratnik in rekorder Toura Armstrong. "Prave težave se šele začenjajo. Doslej vemo le, kdo je močan na ravnini in v sprintu," pa je ob tem povedal zadnji francoski zmagovalec Toura Bernard Hinault. Mnogi so skeptični prav pri Američanu. "Še kar ne verjamem, da lahko zmaga. Za skupno zmago moraš biti najmočnejši tudi v gorah," pa dodaja prav tako nekdanji zmagovalec francoske kolesarske pentlje Danec Bjarne Riis.