Poseben čar dirki daje vrnitev superzvezdnika, sedemkratnega zaporednega zmagovalca dirke Lancea Armstronga (zadnjič 2005), ki kljub povprečnemu nastopu na dirki po Italiji tudi tokrat sodi med favorite. V moštvu Astane ga sicer niso postavili kot glavnega kapetana, a le redki verjamejo, da bo slavni Američan garal za prvega aduta kazahstanskega moštva Španca Alberta Contadorja, zmagovalca leta 2007 in enega izmed kolesarjev, ki je zmagal na vseh treh največjih večdnevnih dirkah. Vsaj na začetku ne.

"Hitro se bo videlo, kako in kaj, res pa je, da bo odločilen zadnji teden, ki še nikoli na tej dirki ni bil tako zahteven. Zaradi vzponov je proga bolj pisana na kožo Contadorju, a sam se ne bom kar tako predal. Na dirki po Italiji nisem bil v formi, kar je bila tudi posledica poškodbe, zdaj sem močnejši. Na Giru sem izgubil nekaj kilogramov, prišel do želene teže 72 kilogramov, ki sem jo s strogo dieto ohranil do zdaj. Trdo sem delal in upam, da bom pripravljen za največje dosežke. Moram pa poudariti, da nisem obremenjen z rezultatom, tukaj sem zaradi užitka. Zame bi bil uspeh uvrstitev med najboljših pet, če se bo izkazalo, da je Alberto močnejši in če se bo boril za zmago, sem mu pripravljen pomagati in v tem primeru moja uvrstitev ne bo važna," se ne odreka boja za zmago 37-letni Američan, ki bo pomoč v najtežjih etapah iskal pri rojaku in moštvenemu kolegu Leviju Leipheimerju. Slednji bo le eden od močnih členov Astane, ki v Francijo prihaja z zvezdniško zasedbo (v preteklosti so bili v ospredju Toura že tudi Ukrajinec Jaroslav Popovič, Španec Haimar Zubeldia in Nemec Andreas Klöeden, ki pa bodo tokrat v glavnem pomočniki), v kateri pa manjka Jani Brajkovič. Belokranjec je brez nastopa ostal, ker je Armstrongov pomočnik, Američanu pa je direktor ekipe Johan Bruyneel namenil manj pomočnikov kot Contadorju.

Druga moštva si seveda želijo, da zvezdniška ekipa Astane ne bo složna, kot je bila lani ekipa CSC. Današnji Saxo Bank je lani blestel predvsem zaradi luksemburških bratov Fränka in Andyja Schlecka ter Španca Carlosa Sastreja, poznejšega zmagovalca. Vsi trije tudi letos sodijo med favorite, toda Sastre bo zmago vendarle težko ubranil, saj je pred sezono zamenjal ekipo, Cevelo Test Team pa vendarle ni Saxo Bank. Tako se nekaj več možnosti pripisuje zmagovalcu Gira Rusu Denisu Menčovu (Rabobank) in Avstralcu Cadelu Evansu (Silence-Lotto), čeprav je slednji tik pred dirko zaradi dopinške afere izgubil glavnega pomočnika Thomasa Dekkerja. V širši krog favoritov sodijo še Italijan Franco Pelizzoti, Čeh Roman Kreuziger (oba Liquigas), Američan Christian Vande Velde (Garmin), Avstralec Michael Rogers in Luksemburžan Kim Kirchen (oba Colombia High Road).

Pri Rogersovem in Kirchnovem moštvu računajo na največ etapnih zmag. Predvsem zaradi Britanca Mark Cavendisha, ki naj bi bil sprinterski kralj dirke. Račune mu bodo poskušali prekrižati Norvežan Thor Hushovd (Cervelo Test Team), Španec Oscar Freire (Rabobank), Italijana Daniele Bennati (Liquigas), Danilo Napolitano (Katjuša), Nemec Gerald Ciolek (Milram), slednemu bo v sprintih pomagal tudi koroški Slovenec Peter Wrolich, ter še kdo.

Lampre, ekipa Simona Špilaka, nima velikih pričakovanj ne v skupnem seštevku ne v sprintih, računajo na kakšno zmago v posameznih etapah, v katerih bo odločal beg. Prvo ime italijanskega moštva bo svetovni prvak Alessandro Ballan, v napovedih, kdo izmed njih bi lahko dobil kakšno etapo, pa strokovnjaki omenjajo tudi nadarjenega Prekmurca, ki bo na Touru nastopil prvič.

Dirka se bo začela s 15 kilometrov dolgim kronometrom v Monte Carlu, ki bo prava poslastica za gledalce, saj bodo med drugim tudi vozili po ovinkih, ki so zasloveli zaradi dirke formule 1. Za končni vrstni red bo potrebno počakati do predzadnje etape, v kateri pa se tekmovalci ne bodo merili v kronometru, ampak zahtevni gorski etapi s ciljem na Mont Ventouxu, na legendarni vzpon se Tour vrača po sedmih letih. Po letu premora bo spet na sporedu tudi moštveni kronometer, in sicer v četrti etapi.

V zadnjih letih dirka ni imela tako mednarodnega značaja, kot ga bo imela v letu 2009. Poleg Monaka bo namreč obiskala še Španijo (v Barceloni bo gostovala prvič po letu 1965), Andoro, Švico in Italijo. Poleg moštvene vožnje na čas bosta na sporedu še dva posamična kronometra, in sicer v četrti etapi v Montpellierju ter v 18. etapi v Annecyju. Med 21. etapami je osem gorskih (najprej bodo kolesarji obiskali Pireneje in nato Alpe), prva bo sedma v Andori.

Najbrž tudi letos ne bo manjkalo dopinških novic. Dekker je že poskrbel za prvo, govori pa se, da bo v času dirke v javnost prišlo še štiri do sedem imen grešnikov, ki naj bi jih z novimi metodami odkrili na dirkah po Romandiji in Švici oziroma na drugih manjših dirkah.