Tekmovanje je motil dež in nizke temperature, zato sprinterji niso dosegli odmevnih časov. Razen jamajški superzvezdnik Usain Bolt. Trikratni olimpijski zmagovalec iz Pekinga je 200 m pretekel v času 19,59 sekunde, kar je četrti čas vseh časov in le stotinko počasneje od najboljšega časa sezone in drugega vseh časov (19,58), ki ga je Američan Tyson Gay dosegel 30. maja v New Yorku. Bolt, ki je na pol stadionskega kroga svetovni rekord (19,30) postavil 20. avgusta lani v Pekingu, je s tem za skoraj sekundo premagal vso konkurenco, saj je drugouvrščeni Američan LaShawn Merritt tekel krepko nad 20 sekundami (20,41).

Na 100 m je Jamajčan Asafa Powell zmagal z 10,07 sekunde ter za najhitrejšim časom sezone Bolta zaostal za 31 stotink. Drugi je bil prav tako Jamajčan Steve Mullings (10,28). V metu kopja je sedemintridesetletna nemška veteranka Steffi Nerius (65,37 m) premagala Čehinjo Barboro Špotakovo, olimpijsko zmagovalko in svetovno prvakinjo, ki je bila druga (64,38 m). Olimpijska zmagovalka na 100 m Shelly Ann Fraser je z 11,03 sekunde za las ugnala Američanko Carmelito Jeter (11,06), svetovni rekorder na visokih ovirah Kubanec Dayron Robles pa je na 110 m ovire slavil s 13,18 sekunde.

Med 12 uvrščenimi tekmovalkami na 1500 m je zmagala Etiopijka Gelete Burka (4:00,67) tretja na lanskem dvoranskem SP v Valencii, ki ima v lasti tudi najboljši izid sezone na svetu. Druga je bila Maryam Yusuf Jamal iz Bahrajna (4:01,99), tretja pa Američanka Christin Wurth Thomas (4:05,09), Romanova pa je izboljšala svoj osebni rekord (4:06,93), ki ga je dosegla 1. junija letos v Hengelu.

"Dosegla sem osebni rekord, zato sem zelo zadovoljna. Sprva nisem vedela, kako in kam naj bi se postavila, saj so tekmovalke, ki so bile zadolžene za ritem, začele zelo hitro. Pa jim najboljše tekačice niso sledile. Malo mi je žal, da si nisem upala teči še malce bolj pogumno, ker se mi ritem ni zdel prehud. Na zlati ligi v petek v Rimu si želim teči še hitreje," je pojasnila Romanova.

"Z mojim hrbtom je dobro, je pa moj rezultat katastrofalen. Na tekmi je bil veter zelo spremenljiv in v takih razmerah se enostavno nisem znašla. Imela sem kar štiri prestope in dva veljavna, pa povsem ponesrečena skoka. Škoda, saj vem, da sem pripravljena za precej boljše izide. To je pač šport. Enkrat ti gre dobro, drugič pa malo slabše. Prepričana sem, da bo na naslednjih tekmah bolje," je dejala Šestakova.

Po težavah s hrbtom ('diskus hernia') je nastopila prvič po skoraj treh mesecih premora. Pred tem je zadnjič tekmovala na mednarodnem atletskem mitingu v senegalskem Dakarju 19. aprila, kjer osvojila drugo mesto v troskoku. Z dosežkom 14,19 je zaostala le za Sudanko Yamile Aldama (14:32). V Dakarju je drugo mesto zasedla tudi Sonja Roman (800 m), dober mesec pred tem pa sta obe atletinji uspešno nastopili tudi na 30. dvoranskem evropskem atletskem prvenstvu v Torinu (od 6. do 8. marca); srebrna je bila Šestakova (troskok), bronasta pa Romanova (1500 m).

Po pripravah v Južnoafriški republiki in po mitingu v Dakarju so se zdravstvene težave Šestakove, ki jo spremljajo že od oktobra lani, le še stopnjevale. V začetku maja je celo razmišljala, da bi šla na operacijo. Tedaj sta ji zdravnika - Rok Vengust, ki bi jo operiral, ter Rastko Štok - svetovala še zadnje terapije, ki bi ji lahko pomagale. "Normo za uvrstitev na svetovno prvenstvo sem izpolnila, tako da se bom dotlej pospešeno pripravljala na največje atletsko tekmovanje sezone. Res je sicer, da časa ni veliko, vendar ga je vseeno dovolj, da lahko še marsikaj popravim," je menila Šestakova.

V troskoku je zmagala Kubanka Yargelis Savinge s 14,91 m, kar je le šest centimetrov manj od izida sezone na svetu, ki je v njeni lasti. Sledili sta pred Rusinji Ana Pjatik (14,43) in Tatjana Lebedjeva (14,40 m), prek 14 m pa so skočile še Slovakinja Dana Veldakova (14,31 m), Yamile Aldama iz Sudana (14,09 m) in Olga Ripakova iz Kazahstana (14,05 m). Pred Šestakovo je bila tudi Francozinja Teresa Nzola Meso Ba (13,91 m).