Po neuradnih informacijah naj bi nagrado prejelo vseh 1225 zaposlenih, kar naj bi Dars stalo najmanj 306.000 evrov. Izplačilo nagrade naj bi upravi predlagal delavski direktor Alojz Ratajc, ki naj bi se pri tem skliceval na podjetniško kolektivno pogodbo. Čeprav so nam na Darsu, ki je imel lani 13,5 milijona evrov dobička, včeraj pojasnili, da zaposleni nagrado za uspešnost iz poslovanja prejmejo vsako leto, je treba opozoriti, da uslužbenci Darsa že več let poleg redne plače prejemajo tudi mesečne stimulacije za delovno uspešnost. Včeraj nam ni uspelo preveriti, ali so izplačila nagrad načrtovana v poslovnem načrtu Darsa, saj so nam na Darsu pojasnila obljubili za danes.

Izplačilo omenjene nagrade bi lahko bilo sporno z več vidikov - ne le zaradi dejstva, da si med krizo v državnem (avtocestnem) monopolistu izplačujejo nagrade za poslovanje. Čeprav je imel Dars lani res za okoli tri milijone evrov več dobička kot leta 2007, je iz lanskega poročila razvidno, da so v družbi močno, za okoli osem odstotkov, zrasli stroški dela, ki so skoraj že presegli 30 milijonov evrov. To so v družbi utemeljili z zaposlitvijo novih vzdrževalcev, pri čemer je treba omeniti, da je družba samo lani dolgoročne finančne obveznosti, ki jih bo dolgoročno zelo verjetno morala pokriti država, povečala za pol milijarde evrov. Kar petino več kot predlani, natančneje 35,5 milijona evrov, pa je Dars leta 2008 odštel za stroške storitev, ki naj bi zrasli zaradi uvedbe vinjet.

Po informacijah iz več virov naj bi tudi uprava Darsa že pred časom nadzornemu svetu predlagala posebno nagrado za poslovno uspešnost v višini 15 odstotkov dohodkov v minulem letu. Če bi nadzorni svet izplačilo v takšni višini potrdil, bi samo predsedniku uprave Tomislavu Nemcu poleg redne plače pripadlo še okoli 18.000 evrov nagrade. Uradna pojasnila so nam na Darsu obljubili za danes.