Gorski cilj na prelazu Galibier (2556 m), kamor je Špilak pripeljal kot 13., ima kot najvišja točka dirke poseben pomen. Na prelaz Coix de Fer (2066 m) Prekmurec ni več vzdržal z ubežniki. Na ciljni klanec na Saint Francois je pred velikimi zvezdniki priplezal le Francoz Moncoutie in pobral slavo dneva.

"Manjka mi še malo tekmovalnega ritma, predvsem pri dolgih klancih je težko," je Simon Špilak opisal občutja trenerju Erženu. Že pred etapo so Špilaku sporočili, da bo v ekipi Lampre za veliki Tour. Od slovenskih kolesarjev sedaj čeka na odločitev šefov Astane še Jani Brajkovič. Odvisno bo predvsem od tega, ali bo prevladovala beseda Alberta Contadorja (Noval) ali Lancea Armstronga (Brajkovič).

Alejandro Valverde, Cadel Evans in Alberto Contador so na Dauphine kar štiri dni čez večino klancev, ki bodo tudi na Touru, preizkušali in tipali drug drugega, a je vse ostalo tako, kot je bilo na Monte Ventoux. Za Valverdeja, ki je ponovil lansko zmago, je bila to lahko zadnja velika dirka. Mednarodna kolesarka zveza (UCI) tehta težo njegovih grehov iz afere Puerto. Evans in Contador pa nista mogla ali hotela položiti vseh kart na mizo. Na Dauphine sta bila pod posebnim drobnogledom tudi Danec Jakob Fugsang (Saxo) in Vincenzo Nibali (Liquigas), ki sta končala na šestem in sedmem mestu. Oba bosta vodila tudi svoji ekipi na 16. dirki Po Sloveniji.

Glede na pokazano na Galibier, Izoard, Croix in Ventoux sta celo prva tuja favorita za slovenski Tour. Zanimiv, je tudi Domenico Pozzovivo (CSF Navigare), lan deveti na italijanskem Giru, ki si je včeraj in danes ogledal klanec na Krvavec ter Vršič, bil pa je tudi na maratonu Franja.

Sloveniji so se izognili tisti, ki vozijo dirko 73. dirko po Švici. Tadej Valjavec je bil kar zadovoljen z uvodnim kronometrom v soboto v Liechtensteinu. Razen Švicarja Fabiana Cancellare, ki je odpeljal krono znova kot vesoljec, ter delno lanskega zmagovalca Kreuzigerja (Liquigas) in Klodna (Astana), ni bilo veliko hribolazcev, ki bi posebej izstopali. Trasa je včeraj že zavila v gore, a etapa s ciljem v Davosu je bila še bolj za vzdržljive šprinterje.

"Če povem po pravici, sem že zelo, zelo utrujen. Ampak v zaključku v Davos sem bil že kar v redu. Bomo videli, kako bo v težjih etapah. Pogovarjal sem se z ostalimi, ki so bili na Giru in vsi trpimo," je občutja opisal Tadej Valjavec, ki je v skupnem seštevku na 36. mestu. Danes bo že padel prvi prelaz čez 2000 metrov.