Občni zbor zveze se je na današnjem občnem zboru odločil, da se bodo aktivneje vključili v to, kako se bo denar Vzajemne porabljal, je povedala predsednica zveze. Zahtevali bodo sklic izredne skupščine zavarovalnice, na kateri želijo dobiti mandat za aktivno upravljanje te zavarovalne družbe, v katero premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zvečine vplačujejo prav upokojenci, je pojasnila.

Vzajemna se ne strinja z "interesno motiviranim" sklicem skupščine

Vzajemna v odgovoru na napoved Zveze društev upokojencev (ZDUS) o zahtevi za izredno skupščino zavarovalnice navaja, da je pobuda za sklic skupščine s strani zveze legitimna, vendar je sklic skupščine, ki je "interesno motiviran za dosego zgolj določenih ozkih političnih interesov, v popolnem nasprotju z načelom delovanja v korist Vzajemne".

Vse zavarovance zato vabijo, da pridejo na redno skupščino, ki bo konec avgusta, in s svojim sodelovanjem na najprimernejši način sooblikujejo poslovanje Vzajemne, so sporočili iz te zavarovalnice.

Kot so zapisali, uprava Vzajemne odločno zanika informacije, da naj bi izvajala organizirano zbiranje pooblastil za skupščino Vzajemne. "V zavarovalnici Vzajemna ne izvajamo organiziranega zbiranja pooblastil za glasovanje na skupščini, k sodelovanju na skupščini pa so vabljeni vsi člani Vzajemne," so navedli.

Poudarjajo, da je Vzajemna usmerjena v dolgoročni razvoj, njen cilj pa je zagotoviti zdravstveno in socialno varnost zavarovancem v vseh njihovih življenjskih obdobjih. "Omejevanje razširitve področja njenega poslovanja pa pomeni omejevanje njenega razvoja in tudi omejevanje nadaljnjega razvoja zdravstvenega in socialnega varstva," so prepričani v zavarovalnici.

Spomnili so, da Vzajemna že zdaj ponuja tudi druga zavarovanja poleg dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ne da bi to vplivalo na vzajemnost. Vzajemna zdaj lahko zavaruje svoje člane za pokrivanje stroškov zdravstvenih storitev, za primer nezgode oziroma nezgodne smrti, članom pa želi omogočiti tudi zavarovanje za primer smrti zaradi bolezni.

Uvedba življenjskih zavarovanj bi zavarovancem Vzajemne prinesla dodano vrednost, saj bi imeli možnost skleniti življenjsko zavarovanje v kombinaciji z zdravstvenim zavarovanjem ter po ugodnih premijah, ki jih vzajemna zavarovalnica lahko zagotavlja zaradi svoje organizacijske strukture, menijo v Vzajemni.

"Delovanje Vzajemne ne temelji na dobičku in zato omogoča najnižjo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Tako zaradi konkurenčnosti nižjo premijo zagotavlja tudi tistim, ki niso zavarovanci Vzajemne, enako pa bo veljalo tudi pri življenjskih zavarovanjih," so zapisali.

Po njihovih navedbah ima več kot dve tretjini evropskih zavarovalnic vzajemno organizacijsko obliko, večina velikih vzajemnih zavarovalnic pa pokriva vse zavarovalne vrste, med njimi tudi zavarovanja za dom, avtomobilska zavarovanja in druga splošna zavarovanja.

Uprava Vzajemne ves čas zastopa interese vseh zavarovancev in si prizadeva za razvoj Vzajemne v močno in za zavarovance privlačno slovensko zavarovalnico, ki bo zagotavljala tako sedanjim kot prihodnjim generacijam celovito ponudbo osebnih zavarovanj, so še zapisali v Vzajemni.