Če podrobneje analiziramo lansko poročilo Vzajemne, ki jo že skoraj dve leti vodi Boštjan Aver, ugotovimo, da so čisti prihodki od zavarovalnih premij zrasli predvsem na račun dviga premij dopolnilnih zavarovanj konec predlanskega leta. Škodni odhodki so po drugi strani zaradi rasti cen zdravstvenih storitev zrasli za kar sedem odstotkov. S tem se je delež obračunanih škod v premijah povečal za tri odstotne točke na 88,6 odstotka.

Čeprav so finančni prihodki od naložb padli "le" za petino, pa je bilo več kot očitno povečanje odhodkov iz tega naslova. S slabitvijo naložb v delnice in postopno prodajo naložb v vzajemnih skladih so namreč ustvarili skupno kar za 7,5 milijona evrov izgube. Ob že omenjenem pozitivnem izidu iz zdravstvenih zavarovanj je bila tako glavni krivec za izgubo gospodarska kriza.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje še naprej predstavlja glavni produkt Vzajemne, a je v letu dni vendarle zabeležila manjši osip zavarovancev. Njihovo število se je zmanjšalo za okoli 1350 na 892.357 zavarovancev, to pa še vedno pomeni, da ima Vzajemna 61-odstotni tržni delež.

Kot smo že poročali, bodo v Vzajemni letos velik poudarek namenili tudi izvedbi vseh aktivnosti za uvedbo življenjskih zavarovanj.

tomaz.modic@dnevnik.si