Ekipe Ferrarija, McLarna, Renaulta, BMW Sauberja, Toyote, Brawna, Red Bull Racinga in Scuderie Toro Rosso so se naveličale negativnega odnosa Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) do njihovega združenja (FOTA). Bili so razočarani, ker sta FIA in lastniki komercialnih pravic nad športom (tu ima glavno besedo Bernie Ecclestone) zavračali vse njihove predloge, kako izboljšati šport. Povedali so, da jim tako ni preostalo drugega, kot da ustanovijo svoje lastno prvenstvo. Dodali so, da ne morejo odstopiti od svojih pogojev, saj bi na ta način preveč kompromitirali šport kot tak.

"Te ekipe nimajo druge izbire, kot da začnejo s pripravami novega prvenstva, ki bo odražal vrednote tekmovalcev in partnerjev. To prvenstvo bo imelo transparentno vodenje, enaka pravila za vse, vzpodbujalo bo več prihodov novih ekip in prisluhnilo željam ljubiteljem formule ena, pri čemer bo vsem ponujalo nižje cene za gledalce po vse svetu, partnerje in druge pomembne delničarje," so zapisali v izjavi po četrtkovem sestanku.


Mosleya in FIO čaka v prihodnosti precej pravdanja

Z nastankom prvenstva, ki ne bo delovalo pod okriljem FIA, bo ravno slednje na veliki izgubi, saj bodo ostali brez pomembnih velikih imen, ki formulo ena delajo privlačno. Pri tem je najbolj pomembna ekipa Ferrarija, saj ta za večino ljubiteljev formule ena predstavlja samo srž in mistiko športa. Vendar pa je Ferrari v neugodnem položaju. Slednji je po besedah predsednika FIA Maxa Mosleya že pred leti podpisal dogovor, s katerim se je zavezal, da bo tekmoval do leta 2012. Ferrari po drugi strani trdno stoji za pogoji FOTA in odgovarja, da je tisti dogovor ničten, saj so se razmere v formuli ena zaradi uvedbe novih pravil toliko spremenile, da se tista pogodba ne more upoštevati. Mosley trdi drugače in že napoveduje, da bo FIA sprožila sodne postopke proti Ferrariju in obema ekipama Dieterja Mateschitza, ki sta v podobni situaciji kot moštvo iz Maranella.


Mosley se bo v prihodnosti očitno veliko zadrževal na sodiščih, saj je po odločitvi FOTA, da ustanovi lastno prvenstvo, FIA izjavila, da načrtujejo tožbo proti združenju ekip. Dokončen seznam ekip, ki bodo naslednje leto tekmovale v "starem" prvenstvu formule ena, naj bi bil znan 24. junija, vendar je večina strokovnjakov prepričanih, da se to ne bo zgodilo. Mosley pa je naletel na še eno težavo, in sicer moštva formule ena, ki so se letos prijavili na tekmovanje, pa niso bila izbrana. S temi je Mosley nameraval zapolniti mesta, ki bodo ostala prazna, če bo osem ekip šlo svojo pot. Toda tudi ta manj znana moštva nočejo tekmovati v prvenstvu, kjer ne bo Ferrarija.

Vozniki ostajajo na strani FOTA

Dvakratni svetovni prvak iz Renaulta Fernando Alonso meni, da bo staro svetovno prvenstvo po odcepitvi osmih moštev mrtvo. Dodaja, da bo prvenstvo sicer imelo enake motorje za vse ekipe, prisotne bodo tudi manjše ekipe, toda nihče ne bo poznal teh ekip, vozniki bodo neznani. Alonso meni, da bo tako ostala zelo luškana serija avtomobilizma, vendar gledalcem zanjo ne bo mar zanjo.
Kimi Raikkonen iz Ferrarija pa pravi, da je prišlo do dvoboja egov. Prepričan je, da spor nima nič opraviti s športom, temveč da gre za politiko in za to, kdo bo zmagal oziroma kdo bo izgubil. Raikkonen, tako kot ostali vozniki, pa ostaja na strani FOTA in bo sodeloval v tistem prvenstvu, kjer bo slednja.