"Sprememba treninga je velika. Manj je vode, več je vadbe na suhem. A na treningih mi gre res dobro in tudi izidi bodo prišli. Zdaj bom doma do SP vadila s svojim prejšnjim trenerjem Miho Potočnikom. Slednjemu sem iz ZDA sicer prinesla program priprav, a me Miha veliko bolje pozna kot ameriška trenerka, zato sem pred sklepnimi pripravami zelo optimistična. Letos res nisem imela sreče s poškodbami in boleznimi, zato na res dobre izide še čakam," je med drugim povedala Isakovićeva in pristavila, da je v ZDA veliko pridobila na obratih, saj je veliko trenirala v manjšem jardskem bazenu, veliko več pa je bilo tudi tekmovalnosti na samih treningih, saj ima ob sebi široko skupino enakovrednih plavalk.

Isakovićeva je ob tem poudarila, da je bilo letošnje leto res nekaj posebnega, saj se je podala v ZDA, kjer se je morala privaditi tudi na popolno samostojnost in opravila, kot so kuhanje, pranje, likanje, nakupovanje in podobno, s čimer se prej v takšni meri ni ubadala. "Bilo je kar precej sprememb. V ZDA je res naporno, do 8. ure opravimo prvi dve uri treninga, do 13. ure smo na fakulteti, do 16. ure spet na treningu, popoldnevi pa so namenjeni počitku, učenju in vsem ostalim opravilom. V zadnjem izpitnem obdobju je bilo tudi veliko šolskih obveznosti," je ob vrnitvi domov še povedala plavalka, ki je prvi letnik študija opravila z odliko, že zdaj pa je z mislimi usmerjena v specializacijo študija: "Letos me je zelo navdušila kulturna psihologija, pa sociologija. Prav zato razmišljam o študiju psihologije, zelo zanimivi so tudi mednarodni odnosi in komunikologija. Eno od teh smeri bom tudi doštudirala."

Jeseni Isakovićevo čaka sprejem v Beli hiši

Plavalka se je obenem spomnila vrhuncev sezone, saj je z žensko ekipo Berkeleyja letos osvojila prvenstvo zahodne obale PAC 10, pa prvenstvo NCAA, kar je univerzi iz San Francisca uspelo prvič, njej pa so se posebej v spomin vtisnile tudi priprave na Havajih. "To je bilo tudi zaradi eksotičnega okolja in destinacije nekaj res posebnega." Posebnost zmage na NCAA prvenstvu pa bo tudi, da bo Saro in ekipo Berkeleyja jeseni sprejel ameriški predsednik Barack Obama, ki ob začetku novega študijskega leta v Belo hišo vedno povabi prvake NCAA. "Tega se veselim že zdaj. Bila sem v ZDA, ko je bil izvoljen prvi temnopolti predsednik, zdaj ga bom lahko tudi srečala."

Ob vrnitvi domov je bila plavalka seveda osredotočena tudi v tekmovalne načrte. Na sredozemskih igrah zaradi nekoliko slabših dosežkov v sezoni ne bo nastopila. "Manjkajo mi tekme, a bom sredozemske igre kljub temu izpustila, saj bi tam od mene vsi pričakovali vrhunske dosežke, kar bi bil velik stres in pritisk. Doma se bom pripravljala v miru, nastopila na nekaterih manjših mitingih, kot denimo konec tedna v Trbovljah na Lučkinem memorialu, pravi test pred SP pa bo univerzijada v Beogradu. Tam bom branila dve medalji iz Bangkoka 2007 in upam, da bom do takrat že v formi."

Sara Isaković se je na srečanju s slovenskimi novinarji v Ljubljani dotaknila tudi pereče problematike uporabe plavalnih dresov in se začudila odločitvi Mednarodne plavalne zveze, da je na seznam dovoljenih kopalk za svetovno prvenstvo v Rimu praktično uvrstila prav vse plavalne kostime. "Odločitev je slaba, saj večina novih kopalk povečuje plovnost. Bojim se, da situacija spet ne bo poštena in da bodo imeli eni dostop do novih kopalk, drugi pa ne, obenem pa uporaba tako imenovanih neoprenskih kopalk "ni fer".