Če v Sloveniji kdo benti, da vremenoslovci kdaj napačno napovejo vreme, bi moral priti za nekaj ur v Bergen. Tu so napovedi večino dni v letu brezpredmetne, saj se klima menja iz minute v minuto. Ob sedmi uri je denimo lilo kot iz škafa, pogled na nebo pa je spominjal na sodni dan. Čez nekaj minut se je pokazal sonce, kot bi se igralo največje skrivalnice, nato je bilo spet oblačno, pa sončno, da se galebi spet pogovarjajo kot v pesmi Ribari v izvedbi Vinka Coceta, pa spet deževno, da ljudje iz ulic bežijo v lokale, večinoma po hmeljeve napitke od deset evrov navzgor. A nikoli ni vroče. Čez 15 stopinj Celzija ni šlo. Tudi zato se dvanajst evropskih reprezentanc, ki so zbrane v Bergnu, sprašuje, v kakšnih razmerah bodo tekmovali, potem ko so že tako obremenjeni s pravili.

Na jutranjem sestanku je tehnični vodja slovenske reprezentance Martin Steiner kot glavno spremembo obelodanil, da Boštjan Buč zaradi lažje poškodbe ne bo tekel na 1500 m, temveč le na zaprekah. Vrzel bo zapolnil Peter Kastelic, ki bo tekel tudi na 3000 m.

Številka ena slovenske reprezentance Primož Kozmus se je do Bergna iz Ostrave precej klatil. "Najprej smo šli z Martino Ratej in Maticem Osovnikarjem skupaj do Prage. Potem sva z Martino nadaljevala pot do Koebenhavna, pa Osla in na koncu do Bergna. Bilo je naporno, a sem tega vajen," je uvodoma pojasnil Primož Kozmus, eden izmed treh olimpijskih prvakov, ki bodo danes in jutri tekmovali v Bergnu. "Peto mesto v Ostravi mi res ni v čast, a ponavadi se mi enkrat v sezoni zgodi, da odpovem. Ne vidim razloga za paniko. Dobro treniram in bom vse boljši. Kar zadeva tekme v Bergnu, je zelo pomembna. Nova pravila zahtevajo maksimalno koncentracijo brez napak. Težko bo že za nas, kaj šele mlajše. Izid zato ni niti najmanj pomemben. Pomembno je le mesto, ki prinaša točke. Slovenija si je zadala visoke cilje in če se bomo resnično uvrstili v superdivizijo, bomo pravi carji. Moja taktika bo taka, da bo treba v prvih dveh metih vreči pazljivo. Potem se dosežki zbrišejo in bo zelo pomemben tretji met, s katerim se uvrstiš med najboljše štiri. Zadnjega pa na polno," je pojasnjeval Kozmus in dodal, da se trenutno počuti tako, da se lahko udari za številko dve metalcev kladiva na svetu. Madžar Pars je premočan, a se bodo do Berlina, kjer bo avgusta svetovno prvenstvo, stvari spremenile.

Slovenska reprezentanca je v opoldanskem času preizkusila štadion Fala, kjer je bil pred štirimi leti celo miting za zlato ligo. Razlog je bil, da so leta 2005 prenavljali štadion Bisslet in svetovno elito preselili na majhen atletski objekt, ki sprejme okrog 15.000 gledalcev. Le metalci kladiva so morali vaditi na pomožnem štadionu, kjer je Kozmusu delala družbo Barbara Špiler, ena najobetavnejših slovenskih atletinj.