Za glavno nagrado milijon dolarjev se bodo potegovali tekmovalci v tekih na 100, 400, 3000 ali 5000 metrov, 110 metrov z ovirami in metu kopja ter tekmovalke na 100, 400 metrov, 100 metrov ovire, skoku v višino in skoku s palico.

Na vseh šestih zlatih mitingih je v lanski sezoni zmagala le Kenijka Pamela Jelimo v teku na 800 m in tako dobila milijon dolarjev, takrat vrednih 678.000 evrov. Hrvatica Blanka Vlašić, ki je imela edina še možnost za tak dosežek, je bila 5. septembra v Bruslju, na zadnji atletski zlati ligi v sezoni, druga v skoku v višino. Na stadionu kralja Baudouina je Vlašićeva, četudi je zmagala na desetih zlatih mitingih zapored, na petih leta 2007 in na petih leta 2008, drugič po olimpijskem nastopu v Pekingu postala velika osmoljenka. V Bruslju ji je zmago in s tem bogato nagrado odvzela Nemka Eriana Friedrich, sedma na OI, kjer je zlato po nizu 34 zaporednih zmagi Hrvatice osvojila Belgijka Tia Hellebaut.

Letos naj bi imela največ možnosti za zlato nagrado Rusinja Jelena Isinbajeva, lanska najboljša atletinja leta, ter Etiopijec Kenenisa Bekele, olimpijski zmagovalec na 5000 in 10.000 m. Ker lani za zlato ligo ni štel ženski skok s palico, se Isinbajeva ni mogla potegovati za zlato nagrado, kot je to storila pred dvema letoma. Tedaj si je olimpijska zmagovalka, svetovna in evropska prvakinja ter svetovna rekorderka milijon dolarjev razdelila z Američanko Sanyo Richards, tekačico na 400 m. Tudi Bekele je bil že udeležen v zlati nagradi, vendar pa v letu 2006, ko so prvič pripravili "dve ligi" za nagrado, v prvi z vsemi šestimi zmagami so bili Jamajčan Asafa Powell (100 m) in Američana Jeremy Wariner ter Richardsova (oba 400 m), po pet zmag in 83.333 dolarjev pa so zbrali Bekele, Etiopijka Tirunesh Dibaba (5.000 m) in Panamec Irving Saladino (daljina). Tudi v letu 2009 bo obstajala možnost, da bo delež nagrad pripadel tudi tistim, ki bi zmagali "le" na petih tekmah, vendar pa bi jim denarna nagrada pripadla le v primeru, če nihče ne bi zmagal na vseh šestih tekmah. Tako je bilo, za razliko od leta 2006, tudi v letih 2007 in 2008.

Mednarodna atletska zveza (IAAF) za leto 2010 načrtuje spremembo v programu največjih mitingov. Tako naj bi zlato ligo zamenjala diamantna liga, ki naj bi vsebovala vsaj še enkrat več srečanj. Ta ne bi bile le v Evropi, ampak tudi v Aziji in ZDA. Prav tako bo v novi ligi več disciplin. Dvanajst organizatorjev je že podpisalo pogodbo o sodelovanju (VN Londona, VN Velike Britanije, VN Lozane, Bislett miting Oslo, Stockholm DN Galan, Monaco Herculis, VN Pariza, Memorial Van Damme Bruselj, Prefontaine Classic Eugene, VN New Yorka, zlata VN Kitajske, Weltklasse Zürich), trije so na čakanju (DKB ISTAF Berlin, Golden Gala Rim in VN Katarja v Dohi). IAAF načrtuje, da se bodo tekmovalci in tekmovalke merili v 32 disciplinah, prav v vseh pa bodo denarne nagrade enakovredne. Vsak miting naj bi imel 416.000 dolarjev nagradnega sklada, tekmovalci pa bodo zbirali točke. Tisti, ki jih bo zbral največ točk, si bo prislužil štirikaratni diamant, vreden 80.000 dolarjev.