Recesija je beseda, ki jo po vsem svetu izgovarjajo s strahom. Medtem ko o finančnih težavah tarnata celo predsednik nogometašev Milana Silvio Berlusconi in Interja Massimo Moratti, se Florentino Perez požvižga na tegobe sodobnega sveta. V desetih dneh, odkar je drugič postal predsednik madridskega Reala, je na Santiago Bernabeu pripeljal Kakaja in Cristiana Ronalda, za katera bo zapravil 161,2 milijona evrov.

Včeraj je Manchester United namreč sprejel ponudbo Reala za Ronalda v višini 94 milijonov evrov, kar je nov svetovni rekord. Da je Perez resnično "od sile", dokazuje podatek, da je štiri najdražje prestope v zgodovini izpeljal prav on (Cristiano Ronaldo, Zinedine Zidane, Kaka in Luis Figo). Gradbeniški mogotec, Perezovo premoženje je ocenjeno na 1,6 milijarde evrov, je znova dokazal, da je mojster pogajanj. Medtem ko je osramočeni nekdanji predsednik Reala Ramon Calderon pred letom dni na glas tulil, da bo Ronaldo postal "baletnik" in tako razjezil Alexa Fergusona, da Škot rdeče sedmice ni želel spustiti iz rok, je Perez v umirjenem in uglajenem slogu prišel do zastavljenega cilja. Z Angleži, ki so vedeli, da Ronaldo pod nobenim pogojem noče ostati na Old Traffordu, je bil takten in je ugodil vsem njihovim željam.

Prestop Ronalda bo končan, ko se bo Portugalec z Madridčani pogodil tudi za osebne pogoje. Na leto naj bi prejemal 9,5 milijona plače, podpisal pa naj bi šestletno pogodbo. Posel bo končan najkasneje do 30. junija. Pomembna informacija je tudi, da si bo Real lastil 40 odstotkov pravic za trženje Ronaldovega imena. Prav tu se skriva poslovna zanka, s katero je Perez v preteklosti naredil dober posel, ko je v Madrid za velik denar pripeljal Figa, Zidana, Beckhama in galaktične kolege. S prodajo dresov in z ostalimi tržnimi prijemi je odškodnine za omenjene zvezdnike hitro pokril in nato pridelal ogromen dobiček. V Ronaldovem primeru ima pripravljen podoben scenarij. Portugalec je na račun svoje blagovne znamke CR7 v minulih letih zaslužil velike denarce, sedaj pa bo njegov zaščitni znak nekoliko zbledel. Pri Realu namreč številko sedem nosi kapetan in legenda kluba Raul Gonzalez, zato je vprašanje, kako se bo Ronaldo odzval na dejstvo, da ne bo več nosil svoje priljubljene številke. Morda bo izbral številko 28, ki jo je nosil pri Sportingu iz Lizbone. Ronaldo sicer okreva po poškodbi in uživa v Los Angelesu, kjer zahaja v prestižne diskoteke in z novinarji rumenih medijev razglablja o tem, da moškim ne bi smelo biti nerodno nositi roza oblačil, kakršne ima sam večkrat na sebi.

Ob novem nogometnem mejniku je na mestu vprašanje, kakšne bodo posledice. Predsednik Barcelone Joan Laporta je Madridčanom sporočil, da ravnajo nerazumno in neetično, "ker rušijo nogometni trg in ga postavljajo v različne ravni". V preteklosti se je potrdilo, da galaktični blišč še ni porok za uspeh. Ronaldo in Kaka sta šele prva v vrsti temeljev, ki jih bo moral Perez postaviti. Ozreti se bo moral tudi za branilci in obrambnimi vezisti, sicer bi ob novi politiki "Zidanov in Pavonov" bržčas doživel polom. Pomembno vlogo bo imel tudi Manuel Pellegrini, ki je bil odličen kot trener palčka Villarreala, z velikimi, tako klubi kot igralci, pa še nima izkušenj. In še to: Kaka ima le dve od najbolj prestižnih klubskih lovorik (italijanski in evropski naslov), Ronaldo pa je praviloma zatajil na odločilnih tekmah.