"Golobič je Hlebšu očital, da naj bi v nasprotju z načeli profesionalne novinarske etike navedel lažne trditve z namenom politične diskvalifikacije in poskusa preusmerjanja pozornosti oziroma preprečevanja nadaljnjega razkrivanja spornih početij uprav bank, njihovih nadzornih svetov in prejšnje vlade, k čemur je zavezana stranka Zares," so pojasnili v ZNP.

Predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo je, dodajajo, Hlebšu in urednici Peskovi očital še orkestrirano manipulacijo in insinuacije, "skupaj s serijo anonimk, narejenih v najslabši maniri opozicijske stranke SDS". To naj bi ga "osebno in stranko Zares še dodatno" utrjevalo v prepričanju, da odpirajo "prava vprašanja" in vztrajajo na "pravih zahtevah".

Golobičevo argumentiranje napada na novinarja in urednico TV Slovenija ter njegovo "načelno zavzemanje za razkrivanje spornega početja uprav bank v državni lasti pri dodeljevanju posojil nekaterim podjetjem na podlagi dvomljivih garancij", se je po ocenah ZNP nekaj dni za tem izkazalo za popolnoma neverodostojno.

Predsednik stranke Zares je namreč 3. junija 2009 medijem priznal, da je v preteklosti lagal novinarjem, ko je prikril svoj lastniški delež v nizozemskem podjetju Ultra Sum.

Ob tem ZNP opozarja, da so o poslih ministrovega podjetja z državno banko poročali tudi nekateri drugi osrednji mediji, ob čemer njihovi novinarji in uredniki "niso bili tarča tako žolčnih izpadov ministra Golobiča" kot novinar in urednica TV Slovenija.

"To samo dodatno potrjuje, da si Zares z vsemi oblikami pritiskov prizadeva, da bi kot stranka vladne koalicije onemogočila kritične novinarske glasove v medijih, na katere ima vpliv vladajoča politika," opozarjajo v ZNP.

Premiera Boruta Pahorja v ZNP pozivajo, "da s svojo avtoriteto vpliva na strankarske in koalicijske kolege v vladi ter vladne politične nameščence v medijih, na katere ima vpliv vladajoča politika, naj prenehajo z vse bolj brezobzirnimi političnimi pritiski in osebnimi napadi na posamezne novinarje in urednike v uredništvih teh medijev".