Vsi krediti so bili najeti izključno za namene poslovanja, je na novinarski konferenci v Ljubljani zatrdil direktor Ultre Gregor Breznik. Obveznosti so zavarovane z bianco menicami, hipotekami nad nepremičninami, osebnimi poroštvi ali zastavo terjatev do naročnikov.

Ultra sodeluje pretežno z NLB, ki je njena matična banka že 20 let, je dodal ustanovitelj Ultre Miloš Urbanija. Pri ostalih bankah pa ima družba še za približno milijon evrov kreditov in tudi ti so zavarovani. Zaradi poročanja o precej višjem obsegu kreditov od dejanskega, in to brez ustreznih zavarovanj, so v Ultri že vložili tožbe zoper RTV Slovenija, Kanal A, Delo in Slovenske novice, razmišljajo pa še o novih.

Ob tem je Urbanija dodal, da je nekdanji predsednik uprave NLB Marjan Kramar njegov osebni prijatelj, vendar nista poslovno nikoli sodelovala. Vse dolgoročne kredite je Ultra pri NLB najela pred Kramarjevim prihodom, kratkoročnega pa po njegovem odhodu iz NLB, je dodal.

Golobič je še vedno pomemben delničar Ultre

Golobič je bil v Ultri zaposlen pet let, od leta 2003 do lani. Je nosilec vrste patentov, ukvarjal pa se je s tujimi trgu, je pojasnil Urbanija. Ob tem je poudaril, da nobeno podjetje iz skupine Ultra ni nikoli financiralo nobene politične stranke.

Je pa Golobič s približno desetimi odstotki delnic eden od petih lastnikov podjetja Ultra SUM s sedežem na Nizozemskem. Podjetje, ki ima v lasti 70 odstotkov Ultre, so ustanovili leta 2006 z namenom širitve na tuje trge ter pridobivanja potencialnih investitorjev. Zaposlenih nima in posluje z izgubo.

Osnovna dejavnost Ultre, ki je bila ustanovljena leta 1989 leta in ima sedež v Zagorju, je razvoj visokotehnoloških rešitev na področju telekomunikacij, brezgotovinskega plačevanja in naftne industrije. Družba z 240 zaposlenimi je leta 2008 ustvarila 7,3 milijona evrov prihodkov, podatkov za celotno skupino še ni.