Breznik pojasnjuje, da so bili vsi krediti družb iz skupine Ultra najeti izključno zaradi financiranja poslovanja in so ustrezno zavarovani. Da bi potrdili navedbe, podjetje Ultra, kot je direktor zapisal v sporočilu za javnost, organe upravljanja in nadzora NLB javno razvezuje molčečnosti in jih poziva, da uradno objavijo in javno komentirajo vse kreditne posle s katerokoli družbo iz skupine Ultra.

V NLB so se pozivu odzvali. Kot so sporočili popoldne, objavljeni podatki glede družbe Hram Holding niso točni, posojila, ki so ji dana, pa so ustrezno zavarovana. Izpostavljenost do skupine Ultra znaša 5,7 milijona evrov, naložbe so zavarovane, so še sporočili iz banke.

Direktor družbe Ultra še navaja, da nobena družba iz skupine Ultra nima ne poslovne ne lastniške povezave s t.i. tajkuni, tajkunskimi krediti, družbo Hram Holding ali katerokoli družbo iz katerekoli davčne oaze.

V zvezi s tem se je danes odzval kandidat za poslanca v Evropskem parlamentu iz vrst SDS Mirko Zamernik. Kot je zapisal v javnem pozivu predsedniku vlade Borutu Pahorju, ga ob "aktualnih in šokantnih razkritjih" o dajanju "prijateljskih kreditov brez ustreznih zavarovanj" poziva k takojšnjemu in odločnemu ukrepanju.

Kot je navedel v pozivu, je v minulih mesecih srečal številne podjetnike, ki imajo izdelane prvovrstne proizvodne programe, podpisane dolgoročne pogodbe o odkupu teh proizvodov, potrebujejo pa nekaj zagonskega kapitala, a ga kljub popolnem pokritju za kredit ne morejo dobiti. Zato je bil, kot pravi, "šokiran" o navedbah v četrtkovi oddaji Odmevi na TV Slovenija, da obstajajo "posvečena" podjetja, ki so lahko dobila "enormno visoke kredite brez vsakih zavarovanj".

Pri tem je bilo omenjeno podjetje Ultra, v katerem je bil v času, ko je izstopil iz politike, zaposlen predsednik stranke Zares in sedanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič. Zamernik zato Pahorja poziva k razmisleku, da prepreči tovrstne "tovarišijske" kapitalske in politične povezave, ki po Zamernikovem mnenju škodujejo zdravju in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, hkrati pa temeljito razjedajo moralo in vrednote v naši družbi.

Po poročanju spletnega Žurnala, naj bi skupina Ultra imela pri NLB za okrog 6,3 milijona evrov nezavarovanih posojil. Tako kaže izpis terjatev, ki naj bi domnevno prišel iz NLB. Razlog, da je Ultra kar brez zavarovanj prišla do denarja, pa naj bi bila povezava z Gregorjem Golobičem, je danes poročal Žurnal.