Od januarja do konca aprila je Durs izdal 48.385 sklepov o davčni izvršbi, kar je za 16,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Z izvršbami je terjal davčni dolg v skupnem znesku nekaj manj kot 204 milijonov evrov, kar je za 51,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. A če se je znesek terjatev v primerjavi s prvimi štirimi meseci lani povečal za več kot polovico, se je znesek dejansko uspešno izterjanega dolga povečal le za 21,1 odstotka na 170 milijonov evrov.

Podobno sliko kažejo terjatve na podlagi izdanih opominov. Njihovo število je Durs letos zmanjšal, in sicer za 13,5 odstotka na nekaj manj kot 109.000, a kljub temu se je skupni znesek terjatev povečal, in to kar za 73,3 odstotka na skupno nekaj manj kot 295 milijonov evrov. Plačila dolga po opominih so se v enakem primerjalnem obdobju zvišala za 41,2 odstotka. Kot na področju terjatev z izvršbo je tudi na področju terjatev z opomini rast terjatev večja od rasti uspešno izterjanega dolga.

In to kljub temu, da se je Durs letos izterjave davčnih dajatev očitno lotil nekoliko bolj agresivno. Medtem ko sporoča, da se je število opominov zmanjšalo, podjetniki na drugi strani namreč pojasnjujejo, da opominov res ni več, so pa pogostejše blokade računov. Če je Durs prej podjetnike k plačilu davkov po izteku določenega roka opomnil z opominom in določil na primer osemdnevni rok za poravnavo davčnih obveznosti, zdaj po trditvah podjetnikov dacarji pogosteje posežejo neposredno po blokadah računov. "Durs zdaj preprosto blokira račun in podjetje postane do poravnave obveznosti plačilno nesposobno," pojasnjujejo.

O tem, za koliko se je v zadnjem času dejansko povečalo število blokad, smo povprašali Agencijo za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Kot so nam pojasnili, vodijo le podatke o neporavnanih obveznostih, vsak mesec pa objavljajo tako število pravnih oseb z neporavnanimi dospelimi obveznostmi kot povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti. Število prvih se je aprila glede na marec zmanjšalo za okoli 100 pravnih oseb na nekaj več kot 3170. Zmanjšal se je tudi znesek, in sicer za okoli dva milijona evrov na nekaj več kot 145 milijonov evrov. A poročila ne gre "vzeti za suho zlato", je bil nazoren Marjan Širaj iz Ajpesa. Podatki kažejo le tiste zapadle obveznosti, ki so že v izvršilnem postopku, je pojasnil. Zamud plačil in neporavnanih obveznosti, ki niso zaupane v reševanje sodišču, četudi presegajo določen plačilni rok, podatki ne zajemajo. "Četudi plačila niso poravnana v roku, za to nihče ne ve, dokler niso sproženi ustrezni postopki," je dejal.

katja.svensek@dnevnik.si